Kim Ekdahl du Rietz om svenska felprocenten och PSG-kamraternas fall

Kim Ekdahl du Rietz
Kim Ekdahl Du Rietz. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Ur PSG-perspektiv har EM bjudit på blandad kompott. Mikkel Hansen, Kamil Syprzak och Nikola Karabatic är borta efter gruppspelet. Kvar när huvudrundan startar i Malmö är Sander Sagosen, Gudjon Valur Sigurdsson – och Kim Ekdahl du Rietz förstås.

– Det är fascinerande, säger han om mästerskapets stora fall som drabbat flera klubbkamrater.

– Att bara ett av Frankrike och Danmark åker ut hade varit en jätteskräll. Att båda två åker ut är inte av denna värld.

– Tråkigt att en hel drös av de bästa spelarna har fått lämna EM redan. Ett antal personer som jag tycker väl om och hade unnat att få vara kvar. Samtidigt är det övervägande skönare att inte behöva spela mot dem, fortsätter Ekdahl du Rietz.

I ett EM med 24 länder betyder det samtidigt att det finns uppstickare som klarat peta bort favoriterna.

Portugal är ett tydligt exempel på var det händer mest för närvarande, även hos en garvad blågul spelare kittlar det i nerven för motståndarkoll.

– Roligt att det inte alltid är samma lag som står för bra handboll. Jag har faktiskt inte sett dem spela, aldrig mött dem med klubb- eller landslag, möjligen i U-landslagssammanhang, säger Ekdal du Rietz.

– Det är härligt att någon kan slå sig på den här i scenen.

Sveriges bästa målskytt hittills i EM står i centrum för att hindra Portugal från att ta ännu en skalp. Att Ekdahl du Rietz redan gjort mer än hälften så många mål som under hela säsongen med OSG ifjor är redan noterat.

Att målskörden också överskrider utdelningen från VM förra året är förståeligt.

Landslagscomebacken höll sig framförallt till försvarsspel de första månaderna, nu har niometaren en fin höst bakom sig med resurser som behövs över hela planen.

– Roligt att även spela anfall. Jag hade hoppats att det skulle kunna gå förra året men på grund av kroppen och formen blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig med den biten.

– Nu känner mig som en bättre handbollsspelare än jag tidigare någonsin varit, säger Ekdahl du Rietz.

Hans offensiva bidrag är stort, i en del av spelet där Sverige stundtals kommit ur spår.

– För mig är det den delen av vårt spel som vi har störst utvecklingspotential. I uppställt anfallsspel finns det mer att plocka fram, säger Ekdahl du Rietz som kommer in i bilden för att trycka upp tempot i andrafas.

Senare genom att skicka in bollen via kombinationer som ibland brustit. Den interna skytteligaledaren justerar gärna felprocenten för sig själv och hela laget.

– Vi har haft delar, perioder och sekvenser av matcher som fungerat skitbra. Men felkvoten kan sjunka en del med tekniska fel, både i uppspelsfas och i uppställt anfall.

– Det är väldigt mycket matcher på den här nivån när det är så jämnt. Man kan tänka – behöver vi spela bättre anfallsspel, ja det hade varit trevligt men gör vi ett par fel mindre så är väldigt mycket vunnet också.

Det känns väldigt öppet, jag ser att alla lag kommer ha goda möjligheter mot varandra undantaget är Norge som sticker ut men för resten lär väldigt små marginaler avgöra.

Du har sagt att du blir jätteöverraskad om ni når semifinalen. Gäller det fortfarande när motståndet nu är klart?

– Ja, det blir ingen revision, nu känns det visserligen betydligt mer öppet i och med att Danmark och Frankrike är ute. Jag står ändå fast vid att det var och är är en överraskning om vi skulle gå till semi.