Slarvigt Sverige föll mot Spanien

Andreas Palicka. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Den första matchen i EHF Euro Cup slutade med svensk förlust mot ett riktigt bra Spanien. Svenskt slarv i anfallsspelet innebar att Spanien kunde vinna med 29–28.

Sverige startade med matchen med följande spelare: Andreas Palicka, Jerry Tollbring, Jesper Nielsen, Niclas Ekberg, Lukas Nilsson, Jim Gottfridsson och Albin Lagergren. Vid försvar Max Darj in och Lukas Nilsson ut.

Sverige hade stora problem med anfallsspelet i den första halvleken och Spanien hade ledningen med 4–1 efter sex minuter. Jorge Maqueda bjöd på en delikatesspassning när han bakom ryggen hittade fram med en passning till Angel Fernandez som satte dit 6–3 till de regerande Europamästarna.

Efter 13 minuter låg Sverige under med fyra mål och då tog Kristján Andrésson dagens första timeout. Efter att laget snackat ihop sig kom Linus Arnesson och Andreas Nilsson in istället för Jim Gottfridsson och Jesper Nielsen. En stund senare bytte Sverige ut tvåmålskytten Lukas Nilsson och tog in Simon Jeppsson, som tack vare starkt skytte låg bakom Sveriges upphämtning till 10–10.

Men så slarvade Sverige på nytt och det var spanjorerna inte sena på att utnyttja. Det blev snabbt 15–11 till Spanien, men på ett frikast bombade Jeppsson in bollen till halvtidsresultatet 15–12.

Oroväckande för svensk del var att Albin Lagergren haltade av precis i den första halvlekens slutskede med vad som såg ut som en fotskada. Lagergren spelade inte mer i matchen.

I den andra halvleken ökade Spanien avståndet till Sverige, mycket tack vare det 5–1-försvar som skapade Sverige så stora problem under EM-finalen i januari. Båda lagen bytte en hel del spelare – i Sverige fick Linus Persson, Daniel Pettersson och Hampus Wanne samtliga spela från start i den andra halvleken. Hampus Wanne hade en minst sagt trevlig halvlek, med sex mål blev han målbäst i det svenska laget.

Sverige närmade sig på slutet och hade chansen att kvittera till 29–29, men missade. Spanien vann till slut med 29–28.

Matchen var den första i EHF Euro Cup. Nästa match för Sverige är borta mot Österrike på söndag.