Selby: ”Två segrar till – sen är Gottfridsson större än Gud”

Jim Gottfridsson. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Vilken match, vilken vändning, vilka spelare. För visst var det här de svenska spelarnas seger mer än något annat. Glenn Solberg och Martin Boquist i all ära, men den här segern ska i större grad tillskrivas Valter Chrintz, Peter Johannesson, Oscar Bergendahl och naturligtvis Jim Gottfridsson.

Vad går det egentligen mer att säga om Jim Gottfridsson än det som redan har sagts? I Ystad kallar de honom för Gud. Men nu behöver Jim Gottfridsson bara vinna två matcher till för att han ska vara större än Gud. Han var mer eller mindre felfri i själva spelet mot Norge och när han dessutom leder laget på det sättet han gör och tar kommandot i timeouter (när förbundskapterna var försiktiga röt ”Gotte” ifrån) gör det honom till den enskilt viktigaste personen i och kring det svenska laget.

När jag pratade med Hampus Wanne häromdagen hyllade han sin polare Gottfridsson, men skojade om att han inte ville att ”Gotte” skulle läsa artiklen. Jag gissar att Wanne är den första att stämma i hyllningskören i den här matchen. Wanne var för en gång skull inte perfekt i den här matchen, men det var rörande att se hans glädje för Valter Chrintz skull efter att högersexan satt den avgörande straffen.

Valter Chrintz, ja. Han är verkligen gjord för de här ögonblicken. Han har tränat för det här i hela sitt liv och visar gång på gång att han är som bäst när det gäller. 

Sverige är klart för semifinal och även om jag tippade det före mästerskapet kan jag inte påstå att jag trodde på det ett par matcher in på mästerskapet. Men Sverige löste det och nu har all press på laget släppt – oavsett vem som väntar i semifinal blir det här svenska laget livsfarligt.

Och handboll är världens bästa sport.