Peter Johannesson om vändningen: ”En fantastisk egenskap det här gänget har”

Peter Johannesson firar i matchen mot Norge. Foto: Armin Rauthner / BILDBYRÅN.

Det var en match där precis allt stod på spel och den såg ut att rinna Sverige ur händerna. Men ett makalöst försvarsspel, en 21-årig straffhjälte, en målvakt som bestämt sig för att bomma igen och en kollektiv tro på att allt är möjligt förvandlade kvällen till en svensk handbollsklassiker: Bragden i Bratislava.

Peter Johannesson stod för ett lysande inhopp när det behövdes som allra mest och blev inbytt efter en tung period innan pausen, då norrmännen skaffat sig ett försprång.

– Vi kanske inte gör vår bästa halvlek där men jag tycker att vi visar en fantastisk karaktär och fortsätter att tro på det vi gör. Det är klart att det kändes lite krampaktigt, vi bränner lite bra lägen och vi får inte det där flowet som vi kanske haft i vissa matcher innan. Det var lite nervöst kanske, säger han på länk efter matchen.

Johannesson trädde in i handlingen omedelbart och stod för en benparad i det första anfallet efter pausen och kort därefter tog han en straff.

– Man tror på det man gör på något sätt och så hamnar man i en zon och så får man någon bonusräddning här och någon straff och ditten och datten och så känner man att det här går. Sen försökte jag inte tänka så mycket utan bara ha roligt och stå och njuta av att man fick chansen att få spela en sådan här fantastisk match. Man slutar kolla på tavlan och helt plötsligt… jag vet att jag kollade upp någon gång och då stod det 17–18, och då tänkte jag att fan det här är ju match nu. Nu har vi det här liksom, säger han.

Hela den andra halvleken blev en jakt och Sverige var inte i ledningen någon gång – förrän under de sista elva sekunderna.

– Vi vet att vi kan få tag i bollarna om vi bara får till det riktigt och det tycker jag att vi fick i dag och sedan tycker jag att vi har lite flyt. Det går lite våran väg på slutet liksom. Valter gör en fantastisk straff och sen skjuter dom utanför och nu är vi i semifinal, säger han.

Målvakternas kamp

Matchen präglades av enastående försvarsspel och målvaktskampen blev en avgörande faktor. Norges målvakter Kristian Sæverås och Torbjørn Bergerud stod för briljanta insatser, något som bara inspirerade Johannesson.

– Jag tycker bara att det är roligt. Det gör det roligare liksom och man vill ju inte förlora den matchen heller. Det är väl bara att ha roligt och det är skoj för dem att de tar bollar och tråkigt för oss, men jag vet inte. Efter allt det här vet jag inte vad man ska säga riktigt man känner bara att det är så jävla skönt att vi är där vi är och att vi slår dem, säger han och menar att han knappt minns något från matchen:

– Jag minns bara glädjen när vi står och hoppar efteråt och att det är jävligt roligt att ha slagit Norge. Det är ungefär det jag minns och att sättet vi gör det på visar att vi kan komma i kapp även när det är tungt. Det är en fantastisk egenskap jag tycker att det här gänget har, säger han.

Semifinalerna spelas på fredag.