Schweiz tog första mästerskapsvinsten på 16 år – hjälper Sverige

Andry Schmid, Schweiz. Foto: Bildbyrån

Den 25 januari 2004 var senaste gången Schweiz vann en EM-match i herrhandboll. Idag var det dags igen. Schweizarna besegrade Polen i Grupp F med 31-24. Resultatet innebär att Sverige går vidare med två poäng om blågult slår Slovenien.

Om det har varit lite tjatigt inför Schweiz EM-slutspel om storstjärnan Andy Schmid så blev det uppenbart varför efter dagens match i Grupp F. 36-åringen gjorde hela 15 mål när hans lag besegrade Polen.

Anfallsspelet i Schweiz bestod till stor del av att Schmid drog upp, och ner, tempot så att hastigheten skulle passa både lagets kontrings- och uppställda spel. Och mittnian både sköt utifrån, från straffpunkten och letade inspel på mittsex.

Polens anfallsspel var långt ifrån lika kreativt. Till stora delar bestod det ganska stabbiga uppställda spelet av att någon av de resliga niometersspelarna sköt utifrån. Trots det hängde polackerna länge ändå med i matchen, om än strax bakom målmässigt.

Men Polen drabbades av rejäl måltorka från mitten av andra halvlek när Nikola Portner i Schweiz började stänga mer än sina polska målvaktskollegor. Därmed kunde Schweiz rycka ifrån och vinna med 31-24.

Schweiz plockade hem tårtan och vann sin första mästerskapsmatch på 16 år. Därmed har de fortfarande chansen att avancera från grupp F. Och Sverige har chansen att ta sig till huvudrundan med två poäng om blågult besegrar Slovenien – och skulle då kunna lufta hela laget i en betydelselös sista match mot Polen.