Philip Henningsson beredd på Portugals anstormning

Philip Henningsson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Avlastande aktör mot Schweiz, bänken mot Slovenien och en dryg halvtimme centralt i försvaret senast mot Polen. Philip Henningsson börjar bli varm i kläderna i EM.

De sju-åtta minuterna Henningsson gjorde i den inledande storsegern var också en premiär, men inte riktigt tillräckligt för att komma in i försvarsjobbet.

– Jag hade ju hellre spelat 60 minuter i varje match, men måste ta den rollen man får. När man väl kommer in gäller det att vara beredd, det är utmaningen, säger han.

Hur svårt var det att se förlusten mot Slovenien från sidan?

– Man hade så klart gärna varit med och hjälpt till men tränaren bestämmer. Det är olika matcher och olika taktiker, vi spelade inte dåligt heller och ju längre det går är det svårare att göra stora ändringar.

Med Polen på agendan fick försvarsklippan från Kristianstad plötsligt varva upp. Direkt in i mittlåset med förväntningar men också en hel del givna rutiner.

– Man diskuterar alltid småsaker, som hur anfallet gör men vi har våra grunder som vi utgår ifrån.

Hur kändes matchen för din del?

– Max (Darj) hjälper en mycket när man kommer in. Sen jobbar vi på samspelet, vi har inte spelat jättemycket tillsammans innan, säger Henningsson och konstaterar att det kom en del höga inspel till mittsexorna på minuskontot.

Portugal blir en annan nöt att knäcka. Medan matchen närmar sig rör lagmötena bland annat sju-mot-sex-spelet som de kommande motståndarna använt i varje match, under olika lång tid i turneringen.

Sverige mötte ett övertaligt Schweiz och löste den biten för knappt en vecka sedan, Portugal är ett snäpp på skalan i sju-mot-sex-kvalitet.

– Den stora skillnaden är att det finns fler beslutsfattare som kan ta de stora besluten. I Schweiz är det en spelare som tar många beslut. För oss gäller det att sätta dem i positioner vi kan leva med, säger Kristján Andrésson.

Förbundskaptenen har själv ett beslut att fatta, blir Jesper Nielsen tillräckligt återställd från sina knäproblem kan mittlåset återfå samma form som de längsta stunderna under EM.

Annars tar Henningsson plats igen med de välslipade kvaliteterna som bär till proffsäventyr med HSG Wetzlar nästa säsong.

– Philip är en mer rörlig och försvarsspelare och Jesper har mer erfarenhet och står lite mer i sitt mittförsvar, säger Andrésson i en jämförelse mellan alternativen som turas om att täcka yta och kliva ut bredvid Max Darj.

Samtidigt gör Henningsson sitt andra EM och känner sig allt säkrare i blågult.

– Jag har ganska mycket samma roll som tidigare. Nu spelar jag mer mittförsvaret än senast då jag agerade som tvåa, annars handlar det mycket om att sköta försvarsuppgifter och att driva andrafas i kontringarna.