Magnus Andersson inför Portugal: ”Sverige är jättefavoriter”

Magnus Andersson. Foto: FC Porto

Imorgon gäller det – Sverige tar emot Portugal i den första matchen
i huvudrundan. Ett Portugal där det kryllar av FC Porto-spelare och som verkligen imponerat under EM. Vem bättre då att prata med än Portos tränare Magnus Andersson. – Sverige är jättefavoriter, men Portugal har gjort det fantastiskt, säger den forne mittnian till Handbollskanalen.

Före årets mästerskap hade Portugal inte varit med på den högsta nivån sedan 2003 då landet arrangerade VM på hemmaplan. I år är laget tillbaka – och det med besked. I första gruppspelsmatchen besegrades Frankrike och efter det har det blivit ytterligare en seger samt en knapp förlust mot ett starkt Norge.

– Portugal har gjort det fantastiskt, det är jätteförvånande. Det ställer till det lite i min planering eftersom jag har spelare som hade spelat 48 matcher redan innan jul och som jag hade tänkt ge en vecka ledigt när de kom hem efter det första gruppspelet. Men jag är självklart jätteglad för mina spelare och för portugisisk handboll, säger Magnus Andersson till Handbollskanalen.

Portugisisk handboll har tagit enorma kliv de senaste åren och Magnus Andersson har haft en stor del i det med sitt FC Porto. Landets bästa handbollslag har nio spelare med
i Portugals EM-trupp och de flesta har varit tongivande under mästerskapet.

– Det blåser medvind i portugisisk handboll, det har varit fina resultat på klubbnivå det senaste året och såväl 98-landslaget som 01-landslaget har haft framgångar.

Framtiden ser med andra ord väldigt ljus ut för Portugal?

– Det finns redan en bra mix i landslaget mellan rutinerade och yngre spelare. Spelare födda 1998 är redan tongivande på vänsternio, högernio och på linjen. Dessutom har de två unga mittnior där Miguel Martins från mitt lag är född 1997.

– De har många unga och duktiga spelare som det ska bli skoj att följa.

För de i Sverige som inte har sett Portugal spela, vad kan du berätta?

– Deras spel liknar det spanska. De är otroligt duktiga på två mot två-spel och skickliga bollspelare. Men det jag är mest imponerad av är fysiken. De gillar att spela fysiskt och med mycket kroppskontakt och så är de dessutom snabba i fötterna.

Magnus Andersson har inte bara satt sin prägel på FC Porto utan även på portugisisk handboll och i förlängningen landslaget (vilket inte minst de nio Porto-spelarna i EM-truppen vittnar om).

– Jag känner verkligen för de här spelarna. I Porto har jag försökt sätta min prägel genom att hitta mixen av den skandinaviska touchen och vad de redan är så otroligt bra på, nämligen det individuella. Två ledord jag har präntat in om och om igen är tålamod och disciplin, säger han och fortsätter.

– Alla gör fel, men alla ska veta hur vi jobbar. Missar vi ett skott är det fullt hemspring som gäller och vi jobbar kollektivt. Det är därför vi har nått framgångar i Porto, vi har kunnat hitta en mix av det kollektiva och det som de redan är bra på. Sen är det många lag som spelar ungefär likadant, i slutändan handlar det mer om individen.

Hur ska då Sverige klara sig mot Portugal? Genom att vara bra på det ”gamla vanliga”.

– Sverige har alltid bra försvars- och målvaktsspel och så har det varit här också. Man har en otrolig grund att stå på och det är det som blir viktigt.

– För Portugal är det också viktigt att ha sitt försvar, men det gäller samtidigt att inte bjuda Sverige på kontringar. Sverige är väldigt beroende av att försvaret fungerar så att de kan få sina kontringar och göra enkla mål. Därför får Portugal inte göra misstag, då kommer det att smälla direkt. Men det är två lag som spelar olika typ av handboll och därför ska det bli en kul match att följa.

En fördel Sverige kan ha mot Portugal är rutinen. Sverige har varit i den här typen av situationer många gånger tidigare, medan det är något helt nytt för de portugisiska spelarna. Magnus Andersson är också inne på det, även om han tror att portugiserna kan hantera det.

– Jag tror för det första att Portugal skiter i vem som är favoriter. Oron jag har är om de kommer att vara nöjda för att de har tagit sig hit. Samtidigt är det ungdomlig entusiasm så jag tror inte de tänker, utan de bara kör.

Vem tror du vinner matchen?

– Det är ju omöjligt att tippa i det här mästerskapet. Herregud, Frankrike och Danmark är redan utslagna. Sverige har inte övertygat spelmässigt men samtidigt har de vunnit två matcher och förlorat en knappt mot ett Slovenien som jag tycker har ett fantastiskt bra lag. Portugal har vunnit mot Frankrike och förlorat knappt mot Norge trots att de inte gjorde någon bra match. Men Sverige är jättefavoriter, säger Magnus Andersson och avslutar.

– Nu är det handbollsgodis. Det hade varit mycket roligare om vi bara hade spelat EM, det är den här typen av handboll man vill se och inte matcher som slutar 54–8.