Peter Kovacs bäst i Ungern genom tiderna

Peter Kovacs (t.v.) mot Basti Rasmussen i en landskamp 1977. Foto: Bildbyrån.

Under nästan två decennier var Lazlo Nagy synonym med det ungerska landslagets kapacitet. Legendaren hade trots allt en överman när Ungerns bästa spelare nyligen utsågs. Peter Kovacs med storhetstid under 80-talet tog hem det prestigefyllda priset.

Nemzeti Sport, en av arrangörerna i omröstningen presenterar Kovacs med starka siffror. Vänsternian gjorde 323 landskamper och 1 797 mål, smaka på det snittet, mellan 1973 och 1995.

VM-silvret -86 var höjdpunkten i landslagskarriären, Kovacs stänkte in 24 mål trots en skada tidigt i turneringen. Ungern hade kunnat gå för guld två år tidigare i OS i Los Angeles om inte landet bojkottat spelen.

På klubblagsnivå fanns Kovacs i Budapestlaget Honved och vann EC-finalen 1982. Karriären gick vidare till Tyskland med bland annat gästspel i Dortmund och Grosswallstadt. Som 65-åring finns han kvar inom handbollen som ungdomstränare i klubben Szent Istvan.

Trean på listan, Istvan Varga, gjorde sig ett namn på 70-talet med två OS-resor och flera skytteligatitlar i den inhemska ligan.

Länk: Kézisek kézise: Kovács Péter minden idők legjobbja