Otrolig dramatik när Danmark och Ungern kryssade

Nikolaj Jacobsen. Photo: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Danmark var otroligt pressat och det såg verkligen inte bra ut mot Ungern, men danskarna lyckades till slut få en poäng och därmed lever hoppet om avancemang inför den avslutande matchen.

Pressen var naturligtvis enorm på Danmark före matchen och inte blev den mindre efter en första halvlek där Ungern var det bättre laget under i princip 28 av 30 minuter. De danska supportrarna gjorde vad de kunde för att få fart på sina danska favoriter, men det hjälpte inte riktigt mot ett taktiskt mycket skickligt Ungern.

Den som höll Danmark kvar i matchen i den första halvleken var Niklas Landin. Mot Island fick världsmålvakten starta på bänken eftersom han varit krasslig inför matchen. Dessutom blev han utvisad efter att ha krockat med Olafur Gudmundsson. Mot Ungern var Landin tillbaka från start och gjorde nio räddningar i den första halvleken.

Men Landin var i stort sett det enda som fungerade för Danmark. Rasmus Lauge slarvade, linjespelarna fick inte till det och inte ens Mikkel Hansen gjorde en bra halvlek. Ungern hade ledningen med 10–6 efter 20 minuter och då såg det riktigt skakigt ut i det danska laget. Men så hände något och Danmark kom ikapp till 10–10 efter att Mads Mensah bombat in kvitteringen på kontring.

Ungern avslutade dock halvleken bäst och mycket karaktäristiskt för första 30 så gjorde Dominik Mathé 13–11 i den sista sekunden. Danmark hade därmed rejält med press på sig inför den andra halvleken. Förlust och EM-resan skulle vara över för den här gången – inte lätt att handskas med så klart.

Den andra halvleken startade rätt likt den första och Nikolaj Jacobsen tog timeout efter drygt fem minuter. Då var Danmark tre mål bakom Ungern och läget var naturligtvis problematiskt för de regerande världsmästarna. Efter timeouten satte Jacobsen in Morten Olsen, en av Bundesligas bästa spelare det senaste året, och dessutom testade Danmark sitt tidigare så framgångsrika sju mot sex-spel.

Flera gånger när Danmark hade chansen att närma sig på riktigt så slarvade de
i anfallsspelet, eller stod Mikler där och räddade. Men till slut kom kvitteringen – och precis som i första halvlek var det Mensah som gjorde målet. Den här gången betydde målet 18–18 och det kom efter nästan halva halvleken.

Men Ungern bet ifrån på nytt – ofta genom Zsolt Balogh som gjorde några riktigt tunga mål, bland annat ett när Danmark hade en spelare mer på plan och Ungern dessutom spelade med en passivitetsvarning hängandes över sig.

Ungern hade ofta långa anfall i den andra halvleken och det såg ut att frustrera de danska spelarna, som slet och slet men inte fick spelet att stämma. Efter hans svaga första halvlek var nog alla i arenan säkra på att Hansen skulle explodera i den andra, men så blev det inte. Istället var det Magnus Bramming från kanten som imponerade med flera mål.

Slutet blev otroligt dramatiskt. Ungern drog på sig en korkad utvisning och Danmark kvitterade till 23–23 när fem minuter återstod. Landin räddade sedan snyggt långt ner till höger och Danmark hade chansen att ta ledningen med mindre än fyra minuter kvar. Och mycket riktigt kom ledningsmålet och det var veteranen Rene Toft Hansen som gjorde det. Ungern slarvade sedan och Danmark kunde ta en tvåmålsledning – istället nytt slarv och Ungern kvitterade istället till 24–24.

Hansen fick läget att vinna matchen till Danmark men Mikler räddade och därmed hade Ungern chansen att vinna. Med åtta sekunder kvar tog de timeout. Det blev dock inget ungerskt mål och matchen slutade 24–24.

Danmark har därmed fortfarande chansen att nå huvudrundan. Det står mellan Island, Ungern och Danmark om vilka två lag som går vidare.