OS-torsdag: Nu drar jakten på finalplatserna igång

Danmark spelar semifinal mot Spanien imorgon. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Imorgon spelar herrarna sina semifinaler i OS-turneringen. Dessvärre gör de det utan Sverige, som är utslagna efter den knappa förlusten mot Spanien. Först ut är Egypten mot Frankrike och därefter ska Danmark ta sig an Spanien.

Det blir den första speldagen i den här OS-turneringen utan svensk medverkan. Förlusten mot Spanien går inte att borsta av sig så här fort, men för handbollsälskare väntar två spännande semifinaler.

Frankrike–Egypten

Den första semifinalen är på förhand en match som Frankrike får bära favoritskapet i. De hade inga som helst bekymmer med att vinna mot Bahrain i sin kvartsfinal och vann sin grupp på ett övertygande vis. Förlusten mot Norge i den avslutande gruppspelsmatchen handlade främst om brist på motivation (och motsatsen hos norrmännen). Ledda av Nikola Karabatić, som nu gjort flest OS-matcher i historien och är med i toppskiktet av turneringens assistliga, har fransmännen hur mycket rutin som helst.

Genom kvartsfinalsegern mot Tyskland, blev Egypten den första afrikanska nationen någonsin att nå en semifinal i OS. Egypten imponerade stort i den matchen. Försvaret gjorde en otroligt bra insats och målvakten, Karim Hendawy har nått en formtopp under den här turneringen. Egypten var bra på samtliga positioner; niometersspelarna var listiga och avsluten från sex meter höll en hög klass. Om Egypten visar samma hunger kan det bli häftig tillställning.

Spanien–Danmark

Det är alltså Spanien som får spela semifinal och det svider. Spanien har haft en sanslös förmåga att krångla till sig uddamålssegrar under den här turneringen, därför måste spanjorerna berömmas också för den senaste. Rutinerade herrar som Alex Dujshebaev och Raúl Entreríos blixtrar till i de avgörande lägena av matcherna, när de behövs som mest. Men nu ska de möta de regerande VM-mästarna Danmark och frågan är om de kommer att låta sig luras in i spanjorernas fällor.

Det tog ett tag för danskarna att skaka av sig Norge i sin kvartsfinal, men det danska spelet är förmodligen bäst i världen när det kommer upp i sin högsta nivå. Danmark har dock ett frågetecken för den kvicka högernian Mathias Gidsel, som fick en smäll mot huvudet. Beslutet om huruvida han kan medverka tas imorgon. Danmark får ses som favorit, men behöver ha en bra dag för att rå på spanjorerna.

Torsdagens TV-tider:

(10.00) Frankrike–Egypten

(14.00) Spanien–Danmark

Båda matcherna sänds i Discovery+