OS-onsdag: Upp till bevis för de svenska herrarna

Sverige vann knappt mot Japan. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

I natt drar herrarnas tredje runda i OS-gruppspelet igång. Sverige möter Portugal klockan fyra på morgonen, svensk tid. Landslaget har fortfarande en del att bevisa, efter två knappa segrar mot bottentippade nationer. Utöver det finns det en revansch att ta. Senaste gången Sverige mötte Portugal var i EM-slutspelet, på hemmaplan i Malmö. Då vann portugiserna med hela 35–25.

Men vi börjar med en lägeskoll i grupp A:

Herrar: Grupp A

Favoriterna Frankrike och Spanien har två segrar vardera. För fransmännen väntar ett hett grannmöte med Tyskland imorgon eftermiddag. Spanien möter ett Brasilien som varit bra med i sina matcher men inte lyckats skrapa ihop några poäng. Norge möter Argentina, som hängde med en dryg halvlek mot Tyskland men tappade det mesta på slutet.

Tabell

 1. Frankrike, 4p
 2. Spanien, 4p
 3. Tyskland, 2p
 4. Norge, 2p
 5. Brasilien, 0p
 6. Argentina, 0p

Grupp B

Sverige och Danmark delar på förstaplatsen. Båda lagen har full pott i en grupp som på pappret ser överkomlig ut. Danskarna har dock imponerat betydligt mer och allt annat än en vinst i natt mot Bahrain skulle vara en jätteskräll. Sverige behöver förmodligen steppa upp om de ska rå på Portugal. Portugisernas segermarginal mot Bahrain var dock den samma som Sveriges. Frågan är om det säger mer om kvaliteten på Bahrain eller om vi kan förvänta oss två lag som söker efter formen. Senast Sverige spelade mot Portugal var under förra årets EM på hemmaplan. Då vann portugiserna med 35–25. Av spelarna i OS-truppen var det bara Andreas Palicka, Max Darj, Daniel Pettersson, Lucas Pellas och Jim Gottfridsson som var med då.

Den tredje matchen i gruppen spelas mellan Japan och Egypten och är en måste-match för båda lagen.

Tabell

 1. Danmark, 4p
 2. Sverige, 4p
 3. Egypten, 2p
 4. Portugal, 2p
 5. Bahrain, 0p
 6. Japan, 0p

OS: Onsdag 28 juli

(02:00) Danmark–Bahrain
(04:00) Sverige–Portugal, direkt i Kanal 5
(07:15) Japan–Egypten
(09:15) Norge–Argentina
(12:30) Brasilien–Spanien
(14:30) Frankrike–Tyskland
Alla matcher sänds i discovery+