OS-lördag: Giganterna gör upp om guldet

Klubbkamraterna Nikola Karabatic och Mikkel Hansen har stött på varandra förut. Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN

Vi försöker lägga en tung OS-dag bakom oss och blickar framåt mot lördagens final och bronsmatch i herrarnas handbollsturnering. Giganterna, Frankrike och Danmark, gör upp om guldet medan Spanien och Egypten spelar om bronset.

Det är dags för OS-final och det är två stjärnspäckade landslag som ska möta varandra. Under de tre senaste olympiska spelen är det något av de två finallagen som åkt hem med guldet (Frankrike 2008 och 2012 och Danmark 2016). De mötte varandra dessutom i den senaste finalen, där danskarna vann med 28–26. Årets trupper vimlar av spelare som var med då.

Båda lagen har otroligt starka prestationer bakom sig i turnering och är värdiga finalnationer. Danmark och Frankrike vann sina semifinaler med identiska siffror (27–23), och har visat att de är de starkaste lagen i det uppställda spelet. Frankrike har mest rutin i sin trupp (för tre spelare kan det bli den fjärde gången de spelar i en OS-final) och har visat kylan i de avgörande momenten. Danmark har också rutin i spelare som Niklas Landin och Mikkel Hansen, men blandar den med yngre förmågor som Mathias Gidsel och Jacob Holm, som nyligen fått sina internationella genombrott. Det är på alla sätt en drömfinal, där flera spelare, framförallt i Frankrike, gör sin sista OS-resa.

Bronsmatcher är alltid lite speciella och brukar avgöras på motivation. Imorgon står den mellan ett hungrigt Egypten – som visat på allvar att de kommer vara att räkna med i mästerskapssammanhang framöver – och det rutinerade Spanien. Det är första gången en afrikansk nation når så här långt i en OS-turnering i handboll. I kvartsfinalen var Egypten klart bättre än Tyskland och i semifinalen pressade de fransmännen fram till slutminuterna. För spanjorernas del kommer de att behöva genomgå en generationsväxling efter den här turneringen. Viktiga kuggar som Raúl Entrerríos (40), Daniel Sarmiento (37) och Viran Moros (37) ser ut att sluta (den sistnämnda fick lämna turnerigen p.g.a. skada).

Lördagens matcher:

(10.00) Egypten–Spanien

(14.00) Frankrike–Danmark direkt i Kanal 5

Båda matcherna sänds i Discovery+