KLART: Spanien tog bronset efter ännu ett sekunddrama

Aleix Gomez och Eduardo Gurbindo i Spanien. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Bronsmatchen var en öppen och anfallsinriktade kamp, där Spanien var i förarsätet under större delen av den andra halvleken. Efter några rafflande slutminuter kunde spanjorerna till slut knipa sitt fjärde OS-brons.

Efter en tvekande start, kunde Egypten skaffa sig ett övertag i början av den första halvleken. Den rutinerade Ahmed El-Ahmar, som delar positionen på högernio med Veszprem-spelaren Yahia Omar, fick speltid och var aktiv. I Spanien låg Raúl Entrerríos och Alex Dujshebaev bakom mycket, Aleix Gomez och Antonio Garcia var effektiva från bra lägen.

Under större delen av halvleken turades lagen om att ta ledningen, men Spanien avslutade den bäst. Med sju minuter kvar kunde spanjorerna gå upp i en 15–13-ledning – som växte till 18–15 i den 27:e minuten. Spanien hittade fler kontringslägen och såg ut komma till enklare lägen. Överläget höll i sig och paussiffrorna skrevs till 19–16.

I den andra halvleken kom Egypten ikapp efter en straffräddning av Karim Hendawy och ett kontringsmål från Yehia Elderaa. Tio minuter in, efter att Spanien återtagit sin ledning, kunde Egypten gå ikapp ännu en gång (23–23) genom starkt linjespel.

Matchen följde en tydlig tendens under mittendelen av halvleken; Spanien tog ledningen och Egypten kvitterade. Med tio minuter kvar var ställningen 27–27 och Egypten hade chansen att ta ledningen, men fastnade på det spanska försvaret och kom till ett svagt avslut. Hendawy stod för ännu en räddning, men Gonzalo Perez de Vargas ville inte vara sämre och målvakterna – som hade fått dålig hjälp under matchen – blev nycklar i slutskedet.

De egyptiska anfallen blev längre och hade svårare att hitta ytor i slutminuterna medan den spanska rutinen lyste igenom i försvarsspelet. Dujshebaev och Entrerríos tog ansvar i anfallsspelet, men med tre minuter kvar drog försvarsjätten, Gedeon Guardiola, på sig sin tredje utvisning och fick syna det röda kortet. Spanien var ett mål före med en dryg minut kvar och bilden var bekant från spanjorernas tidigare matcher i den här turneringen. Dujshebaevs underarmsskott till 32–30 ändrade knappast den bilden. Spanien tog bronset och vann till slut med 33–31.