OS i sensommar – topphandbollens drömturnering!

Lucas Pellas. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Följande innehåll presenteras av Speltipster

VM i Egypten blev en läcker turnering som gladde framförallt danska och svenska fans. Sommar-OS kan bli minst lika bra. OS blir mer toppspetsat med 12 lag, varar minst 6-7 har realistiska guldchanser. Lagen är indelade i 6-lagsgrupper där topp-4 kvalificeras till kvartsfinal. Grupp A: Norge, Frankrike, Tyskland, Brasilien, Spanien, Argentina. Grupp B: Danmark, Sverige, Portugal, Japan, Egypten, Bahrain.

Här kikar vi närmare på de fem hetaste buden till topplacering och vad spelbolagen tror med sin oddssättning i dagsläget. Oddsen på respektive lag är ungefärliga och kan ändras fram till turneringen, där man även kommer kunna lägga spel på matchvinnare och massvis med liveodds.

Danmark

Våra grannar i söder är såväl regerande OS-mästare som dubbla regerande VM-mästare. Danmark förlängde en mäktig svit när de vann deras 19:e raka VM-match och andra raka VM-guldet (turneringarna 2019 och 2021) i vintras. Megastjärnan Mikkel Hansen är givetvis en stark orsak bakom framgångarna, men det danska laget har också en imponerande bredd. Det visades i VM när man vilade nyckelspelare mot Kroatien och ändå gjorde 38-26 på EM-tvåan. Yngre spelare som Jacob Holm (25 år) och framförallt Mathias Gidsel (22 år) kan bli ännu mer bärande i OS än vad de var under VM. Koppla samman det med en Hansen som går för karriärens andra och troligen sista OS-guld – ja, Danmark ska vara huvudfavorit igen!

Ungefärligt odds på Danmark: 3.50.

Sverige

Sverige var VM-turneringens sensation där framförallt högstanivån i semifinalen mot Frankrike (32-26) var något alldeles extra. Den färske förbundskaptenen Solbergs ambitioner att bygga lag (inte helt olikt legendaren ”Bengan”) fungerade omgående. På pappret var den svenska truppen inte topp-4 i VM, men summan av delarna blev större då Sverige agerade med bättre samspel och tydligare spelidé än vad de flesta andra lagen i världstoppen förmådde. Sverige kan gå in i OS med ett snarlikt lag som borde vara ännu mer samspelt i Tokyo – är det gå guldet kommer? Klart är att målvakten Palicka, spelfördelaren Gottfridsson och de många nya, unga stjärnskotten har världspotential. Svenska OS-guldoddset lockar onekligen!

Ungefärligt odds på Sverige: 9.50.

Norge

Norge har inte spelat OS sedan 1972 fast har på senare år etablerat sig i yppersta toppen gällande VM- och EM-turneringsspel. Norge var kanske den hetaste förhandsfavoriten (tillsammans med Danmark) inför VM, men det blev magplask. Om det i tidigare turneringar har varit små marginaler emot så var det snarare specifika VM-villkor som störde. Magsjukeproblem i Egypten påverkade få landslag så mycket som Norge inför premiärmatchen mot Frankrike. Med den förlusten tvingades de sedan matcha megastjärnan Sandor Sagosen hårt resterande matcher – för hårt, skulle det visa sig. När Norge väl kravlat sig fram till kvartsfinalen så orkade varken en småskadad Sagosen eller hans lagkamrater matcha Spanien (26-31). Norge har dock gaskat upp sig efter VM. I OS-kvalet manglades Brasilien (32-20), Chile (38-23) och Sydkorea (44-31). Om Norge får till en bättre turneringsinledning i OS får de råd att vila Sagosen i gruppspelets mittenmatch mot Argentina så att slutspelsorken blir bättre. Då kan Sagosen vinna skytteligan och Norge gå hela vägen till förstaplatsen.

Ungefärligt odds på Norge: 4.00.

Spanien

Regerande EM-mästarna Spanien tog ett godkänt brons i Egypten-VM efter klar seger mot Frankrike i bronsmatchen (35-29). Spanien brukar traditionellt vara bra med i OS-handbollen, men sommarens 2021-turneringen utmanar mer än någonsin. Det sägs att många av de spanska spelarna egentligen hade som mål att avsluta landslagskarriärerna med OS 2020. I och med att turneringen framflyttades ett år har dessa gamlingar blivit ett år äldre och lite långsammare. Spanien var Egypten-VM:s ”old boys” och mycket talar för att stommen i OS blir ålderstigen. Spanien lär fortfarande leva på sitt goda målvaktsspel och erfarenhetens förtjänster, men kommer de verkligen att hålla det tillräckliga tempot?

Ungefärligt odds på Spanien: 3.80.

Frankrike

Frankrike är en urstark OS-nation i handboll. De har spelat tre raka OS-finaler, inklusive guld både 2008 och 2012. Ska det bli en fjärde final i sommar? Det som talar för Frankrike är att de började generationsväxlingen tidigare än vad exempelvis Spanien har gjort. Redan under vinterns VM slussade man in flera av de nya stjärnnamnen som kan bli framtidens klassiska spelare. Nackdelen är att det var alltför stor ojämnhet i prestationerna. Frankrike gick från en kanonseger i premiären mot Norge till att avsluta med två rejäla floppförluster mot Sverige och Spanien. Frankrike hade dessutom problem i OS-kvalet där man efter planenliga vinster mot Kroatien och Tunisien föll mot Portugal (28-29). Fransoserna har potentialen att vinna mot alla lag i världen, men lyckas de göra det rakt igenom turneringen?

Ungefärligt odds på Frankrike: 6.50.