Nytt provsvar kring Lagergren väntas under dagen

Albin Lagergren. Photo: Michael Erichsen, Bildbyrån.

Albin Lagergren har testats positivt för covid-19 och det mesta tyder på att nyckelspelaren missar VM. Men det finns halmstrån att gripa efter för landslaget, under dagen väntas nämligen svar på högernians PCR-test.
– Visar det negativt får vi ett nytt problem, men då ett lite mer angenämt, säger landslagets läkare Daniel Jerrhag på fredagens digitala pressträff.

Albin Lagergren har alltså ådragit sig covid-19 – det konstaterades efter ett snabbtest. I ett pressmeddelande från landslaget uttalade sig Lagergren så här:

– Det känns förstås uppgivet och tråkigt att när jag väl skulle kunna ansluta är det bara att åka hem igen. Jag har inte känt några symptom, i så fall hade jag förstås inte ens åkt dit. Samtidigt var det förstås bra både för mig och laget att få det här svaret innan jag hann träffa de andra snarare än efter och jag hoppas att övriga fortsätter att hålla sig friska och kan förbereda sig för VM.

Det mesta tyder därför på att Albin Lagergren inte kommer att kunna spela under VM. Men det finns fortfarande hopp kvar – om än ett minimalt sådant. Ett PCR-test har genomförts på Lagergren och skulle det visa positivt, som för Linn Svahn i längdskidorlandslaget, så ändras förutsättningarna.

– Vi ska få svar på det under dagen. Min ingång i detta är att även PCR-testet kommer att vara positivt, men vi får se. Ett positivt PCR-test har mycket större tillförlitlighet än ett snabbtest. Har du ett negativt PCR-test är det inte hundraprocentigt sant. Det är större felträff i ett negativt PCR-test än i ett positivt snabbtest, säger Jerrhag.

– Men jag vill poängtera att jag inte är infektionsläkare. Skulle det vara så att Albins PCR-test är negativt kommer jag att behöva hjälp av infektionsläkare för att reda ut hur vi ska gå vidare.

Trots det tuffa läget i den svenska truppen med förmodat dubbla avbräck i Anton Lindskog och Albin Lagergren verkar förbundskapten Glenn Solberg se positivt på läget.

– Vi får göra så gott vi kan utifrån de förutsättningar som finns, säger han och lämnar samtidigt positivt besked om Hampus Wanne.

– Vi räknar med honom. Han kommer till oss på söndag och ska testas då.