Nya coronafall innebär inställda genrep

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Montenegro, Serbien och Tjeckien har alla fått in covid-19-smitta i sina trupper inför EM. Förutom hänsyn till enskilda spelare och ledare leder utbrotten också till inställda landskamper.

EM är bara en dryg vecka bort. Nedräkningen som brukar innehålla intressanta spekulationer och formkoll bjuder den här gången på mycket spänd väntan på testresultat.

Serbiens Handbollförbund lägger ut texten om totalt sex coronafall i sitt herrlandslag. Fyra rör ledarstaben, även Bogdan Radivojevic och Vladimir Cupara har ådragit sig virus. Serbien har lämnat återbud till de planerade träningsmatcherna mot Tyskland.

I Montenegro finns fyra drabbade för närvarande, varav tre spelare och en i ledarstaben.

– Förbundet har dagligen kontakt med det Europeiska Handbollförbundet så att covid-protokollen följs och att spelarna kan vara med i EM efter smittan, skriver Montenegros Handbollförbund på sin hemsida.

Montenegro har strukit sina matchplaner i veckan. Då även Portugal ändrat kurs efter flera covidfall ställs hela fyrnationsturneringen med Schweiz som arrangör och Ukraina som deltagare in.

Tjeckien som finns med i Sveriges grupp konstaterar två positiva test när truppen samlades. Det ger dystra signaler, Tjeckien kom aldrig till start i VM 2021 på grund av spridd infektion tätt inpå mästerskapet.

– Förutom isolering följer vi också planen med förebyggande åtgärder och testar noggrant. Onsdagens resultat kommer att vara avgörande, säger landslagsläkaren Vlastimil Karlík till det tjeckiska förbundets hemsida.