Norges världsnamn siktar på ny triumf

Sander Sagosen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Han skjuter först och frågar sen och är en av de verkliga profilerna som alltjämt finns kvar i EM. Sander Sagosen finns för närvarande i Malmö, i en egen skytteliga och ett alldeles eget media-upplägg.

– Vi kommer med självförtroende och en bra känsla, säger han inför drabbningen mot Sverige.

Lobbylokalen på spelarhotellet är välfylld av mikrofoner och kameror med den röda lampan tänd. Minglet på Norges pressträff startar om tio minuter, då spelarna möter upp i samlad trupp.

Med ett undantag, PSG-proffset som toppar både målskyttet och passningsligan i EM, sitter själv vid ett bord och bockar av dagens frågebatteri med säker röst.

Först och främst om Norges nuvarande form kan bli ännu bättre under mästerskapets gång.

– Vi har mer att gå på, det känns som vi gör det bättre och bättre från match till match. Mot Bosnien var det lite sisådär, sen fick vi till en bra match mot Frankrike och en till mot Portugal.

– Första 20 mot Ungern var bland det bästa vi kan, sen tappar vi lite i nivå men kan vi hålla det hela vägen blir det skoj, fortsätter Sagosen och bär favorittrycket utan att darra på manschetten.

Norge är en av EM:s fullpoängare så här långt. Som turneringen utvecklar sig lär laget också bli bäst i Norden.

– Danmark är regerande världsmästare. Men vi spelar rolig handboll och det är stort intresse för oss, som vi ser här. Det är skoj att vara i rampljuset och vi njuter av det, säger han.

När det bullas upp för derbykamp har segerockså tydlig fördel i alla ingångsvärden. Sagosen konstaterar att han inte ser någon svensk som platsar i Norge, med tanke på känslan i gruppen. Ändå finns det några blågula spelare att se upp med.

– Målvakterna, Palicka och ”Äpplet”, det blir riktigt tufft om det stänger igen. Sen är det Kim Ekdahl som jag alltid ser på träningen, han kan göra det otroliga ibland. Jim (Gottfridsson) och Lukas (Nilsson) har extrema färdigheter om de får träff.

Även publiken kan bli en faktor, enligt Sagosen.

– Det handlar lite om hemmafördelen, hur mycket det har att säga såg vi när vi spelade hemma i Trondheim.

– Sverige kommer att slå tillbaka. Ingen gillar förlora att hemma, i en full hall blir det tryck, säger han innan vinnarviljan kommer till tals igen.

– Vi kommer med självförtroende och en bra känsla. Det kommer att bli en festlig match men vi har fysiken och tror på oss själva, som vi gjort hela vägen.