Borut Mackovsek: ” Vi tänker bara på att vinna”

Borut Mackovsek. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Ungern slog ut Slovenien i kvalet till VM 2019. I praktiken kan Slovenien svara med samma mynt i EM i Malmö. – Vi har vår egen filosofi, tänker bara på att vinna, säger Borut Mackovsek till Handbollskanalen.

Stormatchen söndag eftermiddag rör två lag som gått framåt på olika sätt.

Ungern har haft stunder av stark taktik och var med om att slå ut Danmark. Slovenien regerade sin grupp och har i princip fått varje match dit man önskat.

– Vi vet att de spelade några bra matcher i gruppspelet, men det gjorde vi med. Om vi hittar rytmen och spelar snabbt och bra i försvar kan vi vinna, säger Mackovsek.

Den slovenske storspelaren (2,03 m lång) sköter försvarsuppgifterna i mitten och kommer till skott från vänster. Dessutom är han involverad i ungersk handboll, en fördel inför slaget som väntar.

– Vi har fem-sex spelare som är i Szeged och Veszprem. Därför känner vi alla deras spelare och vet hur de agerar, det handlar om att ge råd till resten av laget.

Mackovsek finns för närvarande i Veszprem men flyttar till Ungerns andra storklubb, Pick Szeged till sommaren. I landslaget är han en av de bärande profilerna som vill gå långt med Slovenien.

– Vinner vi över Ungern är väl OS-kvalet klart. Men vi nöjer oss inte med det när vi tagit oss så långt här i EM. Vi har sett att Portugal spelar bra, slår vi dem också är vi i semifinal.

Några meter bort tar sig Ljubomir Vranjes från intervju till intervju under en aktiv halvtimme. Tidigare förbundskapten i Ungern, nu i Slovenien där han samlat fått stjärnspelarna på rätt kurs i EM.

– Vi har gjort förändringar och spelar bra just nu, säger Mackovsek.

Vilka förändringar då?

– Han har ändrat nästan allt, men försvaret är det viktigaste. Anfallet liknar väl det vi hade innan, när han kom satte vi fokus på försvaret och hade inte tid med något annat.

Hur upplever du Vranjes som tränare?

– Han låter oss prata fritt och frågar oss om råd ibland. Han säger: vill ni testa något kan ni ta upp det. Jag hade honom i Veszprem och det var samma sak där, en rolig tränare och ingen typisk Balkancoach som blir arg om man gör ett misstag, säger Mackovsek som är med och gör Slovenien till favorit inför matchen.

– Vi har bra stora spelare i försvar och spelar aggressivt bakåt. Dessutom har vi mer erfarenhet i vårt lag, de har flera spelare som gör sitt första mästerskap och det kan bli en fördel för oss.

Och dessutom har ni (Dean) Bombac till ert förfogande?

– Ja, han har en helt unik spelare. Vår ”maestro” som vi kallar honom. Det är viktigt att han får fria händer, då kan vad som helst hända.

Slovenien kan ta sin femte raka seger och undanröja ännu ett hot. När det gäller Ungern tillkommer en särskild anledning att sikta på seger.

– Vi är skyldiga dem en del. De sparkade ut oss i VM-kvalet, nu är det vår tid, säger Mackovsek.

Söndag 16.15 Slovenien–Ungern
Matchen sänds direkt i TV6 och Viaplay.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here