Motståndarkollen: Ryska förbundslaget

Dmitrii Zjitnikov. Foto: IHF

Oavgjort räcker mot det Ryska förbundslaget för att Sverige ska nå kvartsfinal
i VM. Men vill Sverige undvika Danmark krävs det förmodligen seger. Vad är det då för lag som väntar Sverige ikväll? Det försöker vi reda ut här.

Sverige har kanske inte genomfört en generationsväxling i sitt landslag, men definitivt gjort stora förändringar i truppen inför det här mästerskapet. Men det är ingenting jämfört med vad Ryssland, eller Ryska förbundslaget, gjort.

Varför spelar de inte under namnet Ryssland under VM förresten? Ryssland är avstängt från internationell idrott av antidopningsbyrån Wada och därför spelar de under namnet Ryska förbundslaget.

Utöver namnet är det ett till stora delar nytt lag – här snackar vi verkligen generationsväxling. Flest landskamper har Daniil Sjisjkarev och Dmitrii Zjitnikov med 138 vardera, men där bakom är det flera nya spelare. Sjisjkarev och Zjitnikov är båda erfarna och erkänt skickliga – högersexan Sjisjkarev spelar för Veszprem medan mittnian Zjitnikov tillhör Pick Szeged.

Men det är varken Sjisjkarev eller Zjitnikov som gjort flest mål för laget under VM utan istället Sergej Kosorotov (Tjechovskije Medvedi), Igor Soroka (CSKA Moskva) och Dmitrii Kiselev (Tjechovskije Medvedi). Soroka har tagit över på vänstersex från Timur Dibirov, den största stjärnan i rysk handboll. Kiselev, till vardags i Vardar, är även han en riktigt intressant spelare, men mest intressant är förmodligen Kosorotov som verkligen imponerat så här långt under VM. Ett fint råämne med ett tungt skott.

Men trots att det är ett till stora delar nytt lag är de relativt samspelta eftersom inte mindre än åtta spelare tillhör Tjechovskije Medvedi, något som definitivt kan bli en faktor i kvällens match.

Sedan EM i Sverige förra året har de en ny förbundskapten i Velimir Petkovic. Bosniern, som tidigare tränat bland annat Füchse Berlin, är både erfaren och en skicklig matchcoach som tog Berlin till stora framgångar. På ledarsidan ligger definitivt en av lagets styrkor.