Motståndarkollen: Decimerat Ungern näst på tur

Ungern. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Ikväll är det dags för den sista matchen i det första gruppspelet och det är den på förhand tuffaste utmaningen som väntar. Ett Ungern som verkligen behöver vinna – men samtidigt ett Ungern med flera tunga avbräck.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Ungern startade mästerskapet med att spela oavgjort mot Argentina, en klar missräkning. Det följde laget upp med att vinna stort mot Angola respektive Qatar, bara för att i onsdagens match tappa poäng mot Egypten. Den matchen slutade 30–30.

Ungern har drabbats av flera tuffa skador under mästerskapet, bland annat på lagets bästa målskytt: Zsolt Balogh. Högernian kanske är tillbaka till nästa runda, men ska enligt rapporter inte kunna spela mot Sverige.

– Det är naturligtvis ett avbräck för Ungern, det är en duktig målskytt och skicklig straffskytt som de tappar. Men de har gamle Nagy där, eller jag kanske ska säga unge Nagy eftersom vi är lika gamla, säger Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson till Handbollskanalen.se.

Ungern har sedan drabbats av ännu fler skador. Iman Jamali är knäskadad och blir troligtvis borta resten av säsongen. Dessutom har den tredje högernian, Gabor Ancsin, skadat sin armbåge och missar resten av mästerskapet. Som ersättare för de här två har Dominik Máthé och Timuzsin Schuch kallats in. På högernio kommer alltså allt att handla om Nagy, som egentligen hade slutat i landslaget men som är tillbaka igen.

Årets VM är Ungerns 20:e någonsin. Bästa resultatet kom 1986 då Ungern slutade tvåa, medan man i det senaste världsmästerskapet åkte ut i kvartsfinal. Under EM senast, då Ljubomir Vranjes var förbundskapten, vann laget tre matcher och förlorade tre. När Vranjes fick sparken för några månader sedan tog István Csoknyai över, men det är tydligt att Ungern genomgår en generationsväxling och att saker och ting inte helt har fallit på plats ännu.

Vilka är då de största hoten mot Sverige? Ett tufft och ofta brutalt försvarsspel, samt den individuella kvaliteten hos målvakten Roland Mikler, mittnian Mate Lekai, vänsternian Richard Bodo samt nämnde Nagy.

Sverige får trots allt gälla som favorit ikväll och seger skulle ge Sverige stora möjligheter att avancera till semifinal.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here