Miljonavtal ska rädda största idrottsevenemanget någonsin på Grönland

Det panamerikanska mästerskapet 2018 för herrar ser ut att gå av stapeln som planerat efter att NunaFonden skrivit ett miljonavtal med Grönlands handbollsförbund.

Det har kallats det största idrottsevenemanget genom tiderna på Grönland, det panamerikanska mästerskapet i handboll. Turneringen, som alltså är EM men för alla länder i Nord-, Central- och Sydamerika samt Karibien, delar ut guldmedaljer på kontinenten men fungerar också som kvalturnering till VM 2019 för länder som Brasilien, Argentina, USA, Chile, Mexiko och så vidare.

För en månad sedan hovrade orosmoln över mästerskapet då det saknades finansiering och ekonomiskt stöd. Risken för en flytt från Nuuk var överhängande men nu skönjas en ljusning. Grönlands handbollsförbund och det panamerikanska handbollsförbundet har nämligen skrivit ett sponsoravtal med NunaFonden på Grönland.

Den är en allmännyttig fond vars syfte är att gagna välgörande verksamheter på Grönland – alltså en klockren partner till ett sådant här mästerskap. Vivian Motzfeldt på NunaFonden säger till Sermitsiaq:

– Dette er en fantastisk og på mange måder unik begivenhed, der gavner både sporten, foreningslivet, erhvervet og ikke mindst alle os der enten skal være frivillige og/eller tilskuere. Det er NunaFondens håb, at dette tilskud kan være med til at skaffe andre sponsorer, så Grønland kan vise verden, at vi magter et sådant stort arrangement.

Stödet är på 1 miljon kronor och ger stor trygghet – även om det fortfarande saknas en del medel. Förbundet hoppas att ett TV-avtal ska kunna ge en del pengar det med då alla 42 matcher kommer produceras och säljas.

Panamerikanska mästerskapet 2018 spelas i Nuuk den 15-25 juni 2018.