Mästerskapet hotas – Grönland saknar pengar till flygresor

I juni 2018 är tanken att Pan American Men’s Handball Championship 2018 ska avgöras i Nuuk på Grönland men nu hotas det av brist på pengar och transporter.

ANNONS

Panamerikanska mästerskapen är motsvarande EM men för hela Syd-, Central- och Nordamerika samt Karibien. Det är enorma avstånd från södra spetsen i Chile till norra delarna av Grönland som är ytterligheterna på denna kontinent.

I juni nästa sommar är det tanken av mästerskapet ska spelas i Nuuk, huvudstad på Grönland. Det är första gången de arrangerar Pan American Men’s Handball Championship och det blir isåfall det största idrottsevenemanget någonsin för senioridrott på Grönland – men nu hotas planerna.

Grönlands handbollsförbund saknar både pengar och någon som är villig att transportera de 11 deltagande lagen till den ensliga platsen uppe i norra ishavet. GHF har enligt Kalaallit Nunaata Radioa just nu lyckats säkra 8 av de 13 miljoner danska kronor som krävs för att finansiera mästerskapet. Det saknas alltså ytterligare 5 miljoner och nu söker de sponsorer.

– Det må man sige, da vi stadigvæk mangler en del penge, udover det vi allerede har fået. For at det hele går op i en højere enhed har vi behov for at finde midler i form af sponsorater. Hvis det ikke lykkes, så er det tvivlsomt om vi kan fortsætte, säger Jørgen Isak Olsen, ordförande i GHF.

Pan American Men’s Handball Championship har spelats sedan 1979 och Kuba är den nation med flest titlar, 8 stycken. De senaste 15 år är det dock Argentina och Brasilien som dominerat och vunnit gulden. Brasilien är regerande mästare från 2016 och Chile är en annan nation som gärna blandar sig i medaljstriden.

Grönland slutade på femte plats senast och eftersom de tre bästa går till VM 2019 såg man nog här en chans att få lite extra medvind. Landslagets stora stjärna är Minik Dahl Høegh som till vardags spelar i danska Aarhus, även om han i veckan fick ett dystert skadebesked och missar resten av höstsäsongen, och kanske ännu mer, med en knäskada.

Om det är någon där ute i handbollssverige som vill få bra exponering både på Grönland men också i länder som USA, Brasilien, Argentina, Mexiko, Kanada och Colombia finns här en guldchans. Fem miljoner är mycket pengar, men också en blygsam summa om det går att växla upp potentialen i den enorma räckvidden som erbjuds.

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

1 kommentar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here