Mer av nästan allt – så spelas kommande VM

Sverige laddar för VM i Köpenhamn. Från och med 2019 blir det fler lagen färre matcher i det inledande gruppspelet om IHF får råda. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Från och med 2021 kommer de världsomspännande mästerskapen att innehålla 32 lag. Det blir också fler speldagar och pauser, men IHF ser ut att gå de som vill minska belastning på spelarna, enligt danska TV2:s uppgifter.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Till herr-VM i Egypten och damernas turnering i Spanien om två år är upplägget med 32 lag redan fastslaget. IHF har också börjat sätta stommen för spelschemat, bekräftar Per Bertelsen med högsta turneringsansvar för TV2.

I den inledande rundan kommer åtta grupper med fyra lag att göra upp, därefter bildas fyra nya grupper med sex lag för mellanrundan.

Med kvarts-, semi- och final går mästerskapet in i direkt utslagning och medaljmatcher.

Summeringen ger nio matcher för lagen som går hela vägen jämfört med de tio som gäller i pågående VM.

Färre överkörningar hoppas förbundet också råda bot på med den nya ordningen där fler jämna matcher kan bli verklighet. Däremot riskerar kampen om avancemang att bli en ren formsak om tre kvalitetslag och ett tydligt sämre trycks in i varje grupp.

Det utökade mästerskapet kan innebära två till tre dagar mer med VM. Samtidigt vill IHF bli kvitt konceptet med spel två dagar i rad.

– Vi har lyssnat till spelarna, så det blir en ledig dag mellan varje match. Om det är en lång transportsträcka mellan två matcher, lägger vi in en extra dag, säge Bertelsen till TV2.

Sista ordet om hur turneringen genomförs optimalt är förmodligen inte sagt. När det gäller 2021-upplagorna kommer beslutet den 28 januari och lär bli en ren formsak.

IHF har redan underrättat deltagande lag i årets VM om förutsättningarna – och hur många direktplatser som står på spel i Danmark och Tyskland.

Länk: Ny VM-struktur er på plads: Færre kampe, flere pauser – og flere hold

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here