Lucau på VM-äventyr med Kongo: ”Kärlek på en annan nivå”

Herdeiro Lucau, här i Guif. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Det svenska laget gjorde succé i VM-premiären mot Nordmakedonien. Ikväll är det dags för en annan svensk att kliva in i VM – Herdeiro Lucau med sitt Kongo.
– Det är väldigt stort för mig att få spela för landet där min mamma kommer ifrån, säger Herdeiro Lucau till Handbollskanalen.

Han var en av Handbollsligans bästa målvakter under flera år och har dessutom varit proffs i både Tyskland och Spanien. På meritlistan har han flera ungdomslandskamper för Sverige. Därför var det nog många som blev förvånade när Herdeiro Lucau förra sommaren tillkännagav att han skulle börja spela för Kongos landslag.

Givetvis blev Lucau uttagen i Kongos VM-trupp och när Handbollskanalen får tag på Lucau börjar vi direkt prata om det kaos som flera lag upplevt sedan ankomsten till Egypten, en bild han inte riktigt delar.

– Det beror ju på vad man anser vara rörigt. Det är väldigt strikt här tycker jag, när vi landade kom bussen och hämtade oss direkt och vi fick göra snabbtest. När alla hade fått svar på sina test rullade bussen till hotellet och där var det test igen. Och så kommer det att hålla på varannan dag. Sen är vi väldigt begränsade i hur vi får röra oss – vi ska hålla oss till vår korridor och inte gå in till de andra lagen, berättar han.

Du som har varit med länge och spelat i flera europeiska klubbar, vad är största skillnaden mot att tillhöra ett europeiskt lag kontra ett afrikanskt?

– Skilladen här i Kongo jämfört med lagen jag spelat i är att här är det okej att skratta och ha roligt på ett helt annat sätt. På plan är det jätteallvarligt och fokuserat, men så fort det inte är träning är det mycket skratt och skoj. Det är ett fantastiskt gäng att vara en del av och kärlek på en annan nivå.

Herdeiro Lucau är definitivt en av de mest meriterade spelarna i det kongolesiska landslaget och 33-åringen försöker bidra med sin erfarenhet och sitt lugn.

– Det märks att det är nytt för många. De unga spelarna är väldigt nervösa och det är ju inte så konstigt med tanke på att det är första mästerskapet. Det är det ju för mig också och därför har jag svårt att ge tips om hur det är att spela. Det enda jag kan säga är att alla ska försöka tänka att det är precis som om de spelar en stor och viktig match med sina klubblag.

Hur ser din koppling till Kongo ut?

– Min mamma är därifrån. Det är väldigt stort för mig att få spela för landet där min mamma och hennes familj kommer ifrån, säger han.

Kongo har gjort bra resultat i Afrika tidigare, men aldrig tagit sig hela vägen till ett VM. Förrän nu.

– Det är jättehype i landet, det är det som gör att det blir dubbel nervositet. Det går inte att gå ut på planen bara för att gör det bra för dig själv utan du ska göra det för ett helt land.

Trots att han ”blev klar” för Kongos landslag för ett och ett halvt år sedan har Skånela-målvakten ännu inte debuterat i någon officiell landskamp för sitt land.

– Första landskampen blir VM-premiären mot Argentina. Jag hoppas att jag får en stor roll och det har verkat så på träningarna, men det är inget vi har pratat om. Jag försöker att ta för mig och leda laget.

Argentina ja, det är laget Kongo ställs mot ikväll. Sedan väntar Danmark och sist ut i gruppspelet är Bahrain.

– Danmark är i en dimension för sig själva, det vet alla. Vi får lägga fokus på Argentina och Bahrain, för där finns möjligheter.

– Antingen överraskar vi alla eller är vi där vi är. Vårt viktigaste vapen är att gå ut och njuta och ge 110 procent.

Och att spela med glädjen som ni har utanför plan?

– Exakt, vi ska få med glädjen. Det ska bli hur kul som helst, avslutar Herdeiro Lucau.

För er som vill följa Kongos match mot Argentina har den avkast 18:00 och sänds på Viaplay.