Lista: VM:s fem bästa målvakter

Niklas Landin. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

VM närmar sig och i en serie artiklar presenterar Handbollskanalen mästerskapets fem bästa spelare på respektive position. Först i kön är de som ofta avgör matcherna: målvakterna. 

Här är spelarna:

Gonzalo Perez de Vargas, Spanien

Oavsett om det är i klubblaget FC Barcelona eller i det spanska landslaget är Perez de Vargas en pålitlig herre. Det är lätt att glömma att han en gång i tiden stod i Arpad Sterbiks gigantiska skugga, men så fort han tog sig ur den visade det numera 31-åriga spänstfenomenet vilken stjärna han är.

Gonzalo Perez de Vargas. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN.

Niklas Landin, Danmark

Varit en av världens bästa, om inte världens bästa, målvakt under drygt tio år. Har en förmåga att skrämma motståndarna till att missa och är nästan alltid som bäst i de största matcherna. Har vunnit allt som går att vinna, både med klubblag och landslag, och kommer så klart att vara en nyckelspelare för Danmark även i det här mästerskapet. Kanske inte lika hög lägstanivå som han hade för några år sedan, men när det gäller är Landin alltid bäst.

Andreas Palicka, Sverige

”Palles” karriär har knappast varit spikrak, framförallt inte i det svenska landslaget där han stod utanför under många år. Men tog sig tillbaka till den högsta nivån, blev lagkapten i landslaget, tog EM-guld, räddade kvar sitt älskade Redbergslid i Handbollsligan och flyttade sedan vidare till PSG. Har inte dominerat i Frankrike men i landslaget brukar Palicka alltid vara bra. Har förmågan, mer än någon annan på den här listan, att göra omöjliga räddningar.

Andreas Palicka.
Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Andreas Wolff, Tyskland

Det är rätt stor skillnad på Palickas målvaktsstil jämfört med Wolffs. Tysken är visserligen smidigare än vad han ser ut att vara, men när Palicka är rörlig och spänstig har Wolff sina styrkor i att använda sin enorma kropp till att helt enkelt stå där skotten kommer. Given etta i det tyska landslaget och kommer från en stundtals briljant höst i Kielce.

Andreas Wolff.
Foto: Bildbyrån

Rodrigo Corrales, Spanien

Kan en spelare som inte är förstavalet i landslaget verkligen vara med på den här listan? Ja, jag tycker det. Danmark hade i princip kunnat ha fyra målvakter på den här listan – de och Spanien är helt enkelt starkast på målvaktssidan. Corrales gör det bra i sitt Veszprem där han ligger sjua i målvaktsligan i Champions League. Det säger det mesta. Kommer att kunna avlasta Perez de Vargas på ett utomordentligt sätt.

Rodrigo Corrales.
Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN