Analys: Division 1 norra dam

Anders Skogäng. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Analys: December är snart över och för klubbarna i division 1 blir det viktigt att få en bra start i januari. Men hur har höstsäsongen 2022 egentligen sett ut?

Huddinge HK har en uttalad ambition att nå SHE och även om det är en bra bit kvar för att nå dit har de verkligen imponerat under hösten i division 1 norra. Tio segrar på tolv matcher är starka papper och Anders Skogäng och hans lag ser giftigt ut. Det är inte ett lag med stor rutin eller gigantiska stjärnor utan snarare att gäng med stor potential.

Bakom Huddinge är det rätt jämnt. Kungsängens SK, Spånga HK, Nacka HK och Tumba HBK har samtliga goda chanser att nå andraplatsen (som innebär kval till Allsvenskan) då de har 18, 18, 17 respektive 16 poäng inspelade.

Det skulle förvåna om något av lagen som följer i slutändan har något med uppflyttningskamp att göra. Borlänge HK, Strands IF, Uppsala HK och Bodens BK HF har inte och lär inte ha något med nedflyttningsstriden att göra. Däremot sliter Årsta AIK HF (en poäng), GT Söder (två poäng) och Gimonäs Umeå IF (fyra poäng) tungt.

Huddinge har spänt bågen och skulle de missa topp 2 vore det en jäkla missräkning. Men det är heller inte något som tyder på att det skulle ske. Där bakom känns det rätt öppet mellan nämnda Kungsängen, Spånga, Nacka och Tumba.

Den 8 januari drar serien igång igen med dubbla matcher.