KLART: Danmark till final – Landin vinnare i målvaktskampen

Niklas Landin är i OS-final. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Danmark tog sig an Spanien i en fartfylld match där lagens båda målvakter höll siffrorna nere. Danmark var snäppet starkare i en jämn kamp som levde fram till slutminuterna. Efter 27–23 (14–10) är Danmark klara för final.

Danmark öppnade starkast och hade med sin lovande högernia, Mathias Gidsel, som var tveksam inför matchen efter en huvudskada i matchen mot Norge. Danskarna skaffade sig en 3–1-ledning i inledningen, men Spanien kunde tugga sig ikapp. Ganska snart stod det klart att det här skulle bli en målvaktskamp mellan Niklas Landin i Danmark och Gonzalo Perez de Vargas i Spanien.

Danskarna gick upp till 8–5, genom vassa kantavslut från Lasse Svan och en aktiv Mathias Gidsel. Efter en kvart tog Spanien matchens första timeout. Men Danmark behöll sitt övertag, Mads Mensah kom in och tog avslut – och båda lagens målvakter fortsatte att imponera.

Mathias Gidsel – OS bästa spelare enligt den danska förbundskaptenen – blev hårt tagen av det spanska försvaret, men fortsatte att utmana. Danmark kunde gå till halvtidsvilan med en 14–10-ledning, efter två raka mål i tom kasse.

Efter tio minuter i den andra halvleken började det bli grinigare på planen och mer fysiskt. Mikkel Hansen varierade skytte med genombrott och spanjorerna drog på sig utvisningar. Danskarna kunde hålla sitt fyramålsöverläge, men hade svårt att få tag på Adrian Figueras på linjen och Alex Dujshebaev spelade med desperation.

Med tio minuter kvar ledde Danmark med 22–20 och matchen stod och vägde under en lång mållös period, där de Vargas höll Spanien kvar i matchen. Ett otäckt läge för danskarna, efter att ha sett Spaniens slutminuter i de tidigare matcherna.

Med tre minuter kvar tog Danmark ledningen med 25–22 efter en rökare i krysset från Mads Mensah, med domarens arm uppe och inga passningar kvar och Danmark såg ut att vara i final. Men en snabb reducering gjorde att matchen levde fram tills Johan Hansen, snurrandes i luften, tryckte in en backhand i mål.

Matchens stora giganter var Niklas Landin och Mikkel Hansen – de olympiska spelen bästa målskytt någonsin – med 11 mål idag.

Danmark får möta Frankrike i finalen klockan 14.00 på lördag.