”Isländska galenskapen” kan ge trendbrott i EM

Aron Palmarsson vann många dueller mot Danmarks försvar. Foto: Christoffer Borg Mattisson / @borgmattisson

Island hade en skön känsla efter urladdningen som knäckte Danmark. Men EM går vidare, både formatet och historiken kräver mer av önationens handbollshjältar. – Vi behöver fler bra resultat om vi vill vara med i turneringen, säger Janus Smarason.

Island och rivstarter i EM hör ihop. Förra gången fick Sverige smaka på den perfekta sammanhållningen och 2016 var Norge oförmöget att hindra de framstormande derbymotståndarna.

I Malmö Arena spelade det ingen roll vem Gudmundur Gudmundsson satsade på i försvarsuppställning eller skytteled i upptakten.

– Vi gav allt vi hade i matchen, det kan hjälpa oss riktigt mycket framöver, säger Smarason och snuddar vid en vulkanisk urkraft.

Allra bäst förkroppsligad av den stora anfallsikonen Aron Palmarsson, som levererade på högsta nivå i premiären.

– Den var bra, men det handlade om att vi var väl förberedda på vad vi skulle göra. Det funkade bra i första halvlek och när jag känner att mitt spel fungerar är det bara att ge mig bollen. Men jag hoppas att vi inte behöver spela så hela mästerskapet, skrattar han och ger sig tid att utveckla kring den vägvinnande mentaliteten.

– På Island kallar vi det för den isländska galenskapen. Alla lag hoppas att de ska slippa möta oss och det är eftersom vi aldrig ger upp, oavsett situation. Det är i vårt blod.

Det måste ge er styrka att inget lag vill möta er?

– Det gör det verkligen. Men samtidigt har vi också visat att vi kan förlora mot alla, nu vill vi ha mer stabilitet i vårt lag och i vårt spel, fortsätter den garvade niometaren.

Helt rätt. Meriten med två poäng mot världs- och olympiamästaren räcker visserligen långt som enskild prestation med genomslag.

Statistiken talar däremot emot Island som varit synnerligen ojämna i sina EM-insatser i modern tid.

För två år senare suddade två förluster ut den fina starten. Samma visa spelades upp 2016 då Island också fick respass efter gruppspelet. Bland annat med dystert tapp i vansinneskanonaden, 38–39 mot Vitryssland.

Det går an att sucka över gamla resultatrader som dras upp. Om något verkar minnena hjälpa Island att hålla balansen efter succén.

– Visst, det var härligt att besegra Danmark, men jag vaknade framförallt med en spänd känsla inför Rysslandsmatchen, säger Janus Smarason.

– Vi är medvetna om situationen, är kvar på jorden och lägger ännu mer fokus på matchen som kommer.

Allt i allt verkar ni ha en annan attityd nu?

– Ja, men gruppen vi har här är den svåraste vi haft på lång tid. Samtidigt har vi verkligen chansen att uträtta något, det vill vi inte kasta bort.

Det enda som är helt säkert är att spelarna kan lita på stabilt stöd av hängivna supportrar.

– Det var helt otroligt, man får inte glömma att de satt högst upp i arenan. Man fokuserar inte på det under match, men nu när vi har sett video kan man verkligen höra våra fans under hela matchen och vi undrar hur det är möjligt när det var 1 000 islänningar mot över 7 000 danskar, ler Aron Palmarsson.

– Det är typiskt islänningar, de vill komma hit och ha kul. De är mästare på att ha kul i den här typen av situationer. Nu har jag dessutom hört att det är fler som ska flyga hit till de andra matcherna, fortsätter han.

Snabba ryck med en resa mellan matcherna kan mycket väl öka den isländska närvaron i Malmö. Morgunbladid konsumentupplyser att en flygbiljett mellan Reykjavik och Köpenhamn ligger på motsvarande 1 500 svenska kronor.

Måndag 18.15 Island–Ryssland
Matchen sänds direkt i TV 10 och Viaplay.

Text: Fredrik Hasselgren&Ola Selby