Grönland bygger flygplats – vill fira med handbollscup

200316 Avgångar från terminal 5 på Arlanda den 16 mars 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Grönland ska bygga en flygplats i huvudstaden Nuuk för resor över Atlanten, vilket beräknas stå klar 2023. Det vill handbollsförbundet fira med en internationell fyrlagsturnering, rapporterar Sermitsiag.ag.

– Vi vill, till den grad det är möjligt, att det landar handbollsspelare i Nuuk bland de första passagerarna efter bygget av flygplatsen för att spela en turnering här på Grönland, säger grönländska handbollförbundets ordförande Jörgen Isak Olsen till Sermitsiaq.ag.

Den nya flygplatsen, Nuuk Atlantic Airport, beräknas vara färdig år 2023 och förhoppningen är att dels handbollslandslaget ska nyttjas av bygget då det blir lättare för lag att ta sig dit. Dels vill man locka lag för den turnering man hoppas få igång för att fira den nya flygplatsen, skriver Sermitsiag.ag.

Det grönländska förbundet har redan pratat med Färöarna, Kanada och USA som potentiella motståndare. Även Island ska tillfrågas.

Grönland är efter uppdelningen av Panamerikanska förbundet nu medlem i den Nordamerikanska och Karibiska förbundet. Grönland är även ordförande i förbundet vilket gör att de har direktkontakt med Internationella handbollsförbundet IHF, vilket kan underlätta för framtida turneringar.