Gottfridsson om taktik, korrigeringar & andrafas

Jim Gottfridsson. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Sverige har inte imponerat så här långt under EM och kritiken är stor. En spelare som däremot har briljerat är Jim Gottfridsson. I en stor intervju med Handbollskanalen berättar världsstjärnan bland annat om Sveriges taktik, de korrigeringar laget har gjort och kommer att göra samt varför kontringsspelet och andrafas inte har suttit så här långt.

Det är dagen efter den oavgjorda matchen mot Tjeckien och Jim Gottfridsson berättar att det är och var blandade känslor efter att Sverige inte lyckades vinna.

– Det var så klart en lättnad över att vi gick vidare, det hade varit ett fiasko annars. Vi löste det och oavsett vad folk tycker är vi alla våra största kritiker. Jag analyserar alla matcher och framförallt vad jag kunde ha gjort bättre. Gjorde jag det vi kom överens om? Samma frågor ställer vi oss som lag, säger Jim Gottfridsson till Handbollskanalen.

– Nu är kanske jag en extrem handbollsnörd och min styrka ligger i det taktiska kunnandet, men jag tänker ju till exempel på varför vi inte gick brett i en viss situation efter en växel. Det jag tar med mig från analysen av Tjeckien-matchen är att anfallsspelet sista kvarten inte var bra, vi fick stångas för mycket. Varför gick inte bollen vidare oftare? Varför tog det stopp den första sekvensen och inte den femte?

Ja, varför var det så?

– Jag tror att det låg lite osäkerhet i laget kring en viss typ av spel den sista kvarten. Sedan måste vi erkänna att domarna höjde sin nivå i den andra halvleken. I första halvlek fick vi större utdelning i form av utvisningar, men i den andra tillät de spelare ligga ett halvt steg efter och ändå smälla på.

– Sen vet alla som kan handboll och inte bara lyssnar på vissa personer hur svårt det är att hålla lag ifrån sig när man inte har några räddningar, oavsett om försvaret är bra eller dåligt. Jag pratade med min pappa som tyckte att det var för dåligt att vi inte fick med kontringar eller andrafas, men att bygga det på snabba avkast hela tiden är svårt.

Ni gjorde så klart inte en jättebra match, men hur bra är Tjeckien?

– Tjeckien är bättre än vad folk tror. De har spelare i Bundesliga och de har spelat länge tillsammans. Med det sagt är det klart att vi är det bättre laget.

För ett år sedan spelade Sverige ut sina motståndare i mer eller mindre varje match. VM-silver blev resultatet där Sveriges spel bestod av fint försvar, räddningar och kontringar. Nu har det sett lite annorlunda ut och Sverige har fått spela betydligt mer uppställt anfallsspel. Men att motståndarna skulle ha läst sönder Sveriges spel är inget Gottfridsson håller med om.

– Nej, absolut inte. Sedan är det jäkligt lätt att säga att vi har blivit lästa efter 27–27 mot Tjeckien. Samtidigt hade vi ledningen med ett mål i paus efter att vi hade bränt fem fria lägen. Siffrorna kunde med andra ord ha varit större.

– Och titta på matchen mot Spanien, där hade de inget svar på vårt anfallsspel. Då var problemet att vi inte fick tag på dem bakåt. Gränsen är hårfin för många kritiker, men samtidigt älskar jag det eftersom det visar att folk bryr sig.

Ni har två av världens bästa kantspelare i Hampus Wanne och Niclas Ekberg, men de får inte bollen så ofta. Vad beror det på?

– Taktiken från samtliga lag vi har mött har varit att ta bort våra kanter. När lägen uppstår tar ettan i försvaret hellre bort våra kanter, de är ju inte dumma i huvudet. De tar hellre skott utsida två från Jim Gottfridsson än kantläge från Ekberg eller Wanne.

– Men vi borde ändå få ut åtminstone två-tre bollar mer till kanterna.

Vad kan ni göra för att öppna upp för fler kantlägen?

– Vi måste starta lite bredare i våra satsningar. Och den som kommer in i mitten måste tillåta sig själv att bli bollplank ibland mellan ytterniorna. Om det kommer en satsning från ena sidan att spela bollen vidare direkt, annars blir det svårt att hitta djup igen. Den som är i mitten måste agera bollplank en stund – sen ska attacken komma.

– För egen del skjuter jag inte hårdast och springer inte snabbast – min storhet är det taktiska.

Om vi går tillbaka till Sveriges succéartade VM för ett år sedan var det framförallt de enkla målen som tog Sverige till final. Nu har Sverige inte fått igång sitt kontringsspel överhuvudtaget, något laget har fått kritik för.

– Jag har egentligen ingen rätt att ge kritik till försvar eller målvakt, men i Egypten låg vår målvaktsprocent någonstans mellan 35 och 45 och nu har vi inte kommit upp i någon högre procent. Då blir det svårt att kontra. När vi släpper in mål blir det axlarna ner istället för räddning och löpvilja som följer.

– Men i första halvlek mot Tjeckien tror jag att fyra av tolv mål kom efter kontring och det är inte så illa. Problemet är att folk är vana vid att Sverige gör typ 16 kontringsmål i varje match.

Alla, inklusive ni själva, vet ju vad ni kan. Blir det frustrerat när ni inte får ut det på plan?

– Det är en otroligt lugn, harmonisk och jäkligt härlig stämning i laget, både på och utanför plan. Det taktiska tar jag, Felix Claar och Glenn Solberg under timeouten, men även före och efter. Vi vet vad vi vill och är lugna i det.

Hur mycket handlar om att vara förberedda före match och hur mycket handlar om att kunna förändra saker under matchens gång?

– Vi har ju en gameplan där vi analyserar allt med motståndaren. Jag, Felix och Glenn pratar igenom vad vi ska göra och hur vi ska agera om en motståndare gör si eller så. Om den spelaren lyfter i den situationen, vad gör vi då? Vilka lägen vill du ha, Felix? Och vilka situationer ska vi sätta Albin (Lagergren) i? Den typen av saker. Så vi har en jättestor bank med oss in i matcherna.

– Sedan har Glenn ett fruktansvärt stort handbollskunnande, mycket större än han får cred för. Vi har en dialog under matcherna och det är inte bara när vi tar timeout utan Glenn ger direktiv även med fingrarna och andra rörelser under spelets gång. Jag har stor respekt för hur mycket handboll han kan.

När du och jag pratades vid för något mästerskap sedan sa du något i stil med att första halvlek blir mer av en transportsträcka och sedan gör ni korrigeringar i paus. Kan ni göra det i större utsträckning?

– Det är som du säger och det är något vi jobbar på. Vi måste så klart spela bra i första också, men det går alltid att ändra saker i paus. Mot Tjeckien var vi där i försvaret i första halvlek, men i andra fick vi inte träff och de fick skjuta för fritt.

Trots att Sverige endast har vunnit en match av tre så här långt har de fortfarande ett bra läge att nå semifinal. Och oavgjort eller seger mot Tjeckien spelade faktiskt ingen roll poängmässigt, Sverige visste redan före matchen att de inte skulle få med sig några poäng till huvudrundan.

– Men det är klart att vi hade velat göra det bättre mot Tjeckien och vinna matchen. Men vi visste att det inte hade någon inverkan på poängen om vi vann med 15 eller spelade oavgjort. Det hade vi med oss i taktiken, säger Jim Gottfridsson och avslutar:

– Jag tycker att det ser bra ut. Nu väntar Ryssland och de har ju spelat otroligt bra så här långt, framförallt att de höll Norge på 22 mål. Men vi ska besegra den ryska björnen.