Glenn Solberg: ”Ska bygga vidare på det vi har startat”

Förbundskapten Glenn Solberg. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån.

Sveriges förbundskapten på herrsidan, Glenn Solberg, har tagit ut de 14 spelare som ska tampas om medaljer i OS. På presskonferensen berättade han bland annat om vad vi kan förvänta oss av VM-silvermedaljörerna.

Silvret i VM tidigare i år var på många vis en skräll – en underbar sådan – men med den höjs nu också förväntningarna. Förbundskapten Glenn Solberg vill däremot inte skruva upp dem allt för högt.

– Vårt mål är att först gå till en kvartsfinal och sen får vi se, säger han på presskonferensen i samband med trupputtagningen.

Truppen har i och med VM-prestationen fått med sig en hel del rutin in i det kommande OS-spelet.

– Vi har fått lite rutin, men vi är ett lag i utveckling och vi har en lysande framtid tror jag. Vi ser fram emot OS och har spelare som har haft en bra form i klubblagen.

Vad vi får se för typ av svenskt landslag i OS? Väldigt likt det vi såg i VM senast, om vi ska tro Glenn Solberg.

– Vi ska bygga vidare på det vi har startat. Vi har släppt in 24 mål i snitt i de 18 matcherna som jag har haft landslaget och vi har gjort 33 mål. Vi har god statistik och fokuserar vidare på försvarsspelet och att få till kontringar. Vi fortsätter med det spelet vi började med i VM och kanske kommer det dessutom några överraskningar.

Trupputtagningen har inte varit helt enkel. Endast 14 spelare tillåts registreras i truppen, något som har ställt förbundskaptenen inför flera svåra beslut.

– Det har varit väldigt svårt. Det har varit många spelare i tankarna. Men samtidigt är jag väldigt nöjd och trygg med den truppen som jag har tagit ut nu. Det är spelare som har varit med hela tiden och har presterat i landslaget. Jag har tagit ut det laget som jag tror på.

Det spekulerades länge huruvida Glenn Solberg skulle ta ut tre kantspelare för att göra plats för ytterligare en niometare eller ej. Svaret blev två vänstersexor (Hampus Wanne och Lucas Pellas) och två högersexor (Niklas Ekberg och Daniel Pettersson).

Enligt förbundskaptenen landade valet på denna lösning för att mycket av lagets spel handlar om kontringarna vilket innebär en hård belastning på kantspelarna under ett väldigt tätt spelschema.

– Vi ska orka i 60 minuter, då tror vi att behovet för fyra kantspelare finns.

En kantspelare som är tillbaka trots en befarad skada som till en början hotade hans medverkan i OS-truppen är högersexan Niclas Ekberg. Där har landslagsläkarna undersökt 32-åringen och kommit fram till att det ser så pass bra ut att han blir spelklar.

– Det ser väldigt bra ut och han kan vara med i OS-truppen. Det är ingen chansning. Utifrån den undersökningen vi gjorde igår är vi väldigt trygga med att han ska kunna vara med och träna med oss i Japan, säger Glenn Solberg.

En spelare som hålls väldigt högt ute i Europa, inte minst offensivt, är mittsexan Andreas Nilsson som har stått för en stark säsong i Veszprem. Han har däremot inte funnits med i varken VM- eller OS-truppen.

– Det är först och främst för att de som har kommit med i OS-truppen har presterat väldigt bra i landslaget när de har fått möjligheten, och att de spelar som treor i mittblocket och har gjort det väldigt bra, säger Glenn Solberg.

En annan spelare som det har pratats om på förhand är målvakten Mikael Appelgren som nyligen är tillbaka i träning efter en lång skadefrånvaro. Glenn Solberg berättar att ”Äpplet” är redo som reserv, om det skulle behövas.