Tomas Axnér efter uttagningen: ”Kommer bli väldigt tufft”

Tomas Axnér, svensk förbundskapten. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Tomas Axnér, förbundskaptenen för de svenska damerna, tog idag ut sin OS-trupp. Två stora snackisar i efterhand är att Emma Rask lämnas utanför och att truppen innehåller noll vänsterhänta niometersspelare.

Emma Rask, H65 Höör, lämnades utanför truppen trots att hon var en av de som spelade mest i EM senast. Förbundskaptenen valde att endast ta ut en vänstersexa i truppen för att göra plats för ytterligare en niometersspelare. Då föll valet istället på Skurus Elin Hansson.

– Det är ju så klart en position som vi har lagt väldigt mycket tankeverksamhet vid och har spelat upp olika scenarion. Emma föll dels på att vi endast får ta ut 14 spelare, hade det varit 16 spelare hade hon varit given att bli uttagen, men det vi har kopplat uttagningen till är att Emma har haft en hel del besvär med sitt knä den här säsongen, säger Tomas Axnér på presskonferensen i samband med trupputtagningen.

Just det hårda matchandet i ett OS i kombination med klimatet (bland annat 35 grader varmt och hög luftfuktighet) i Tokyo gör att förbundskaptenen vill ta ut spelare som han vet kommer orka hela vägen i mål.

– Det vet vi kommer bli väldigt tufft och då trodde vi att Elin (Hansson) kommer vara bättre rustad för att klara av att återhämta sig mellan matcher och att vara ensam på den positionen.

En annan snackis efter trupputtagningen är att Tomas Axnér har valt att inte ta ut en enda vänsterhänt spelare på niometerspositionerna.

– För mig är Emma Lindqvist Sveriges bästa högernia. Sen att hon skjuter med höger arm, det är inte många landslag som spelar så, men hon är den bästa högernian och hon kommer få bära ett tungt lass oavsett.