Fransk sorti – sämsta EM någonsin

Nikola Karabatic, Frankrike. Foto: Anna Benicewicz-Miazga, ABMprojekt

Norge besegrade Frankrike och stängde där med dörren till en historisk epok.

Vi börjar med den positiva vinkeln. Norge har etablerat sig på allra högsta nivå och även om den historiska svängningen pågått en tid så var kvällens kamp mot Frankrike kanske den tydliga mötespunkten.

Det blev nämligen norsk seger hemma i Trondheim med 28-25 och där med är Frankrike utan chans att nå huvudrundan. Det innebär också att de som bäst kan bli lag 13 i EM och det mina damer och herrar har inte hänt – någonsin.

Svagaste EM-placeringen är 11 vid EM 2012 vilket då var en chock efter VM-guldet 2011. Den här gången kan det inte kategoriseras som en chock men ett anmärkningsvärt resultat.

Rent mästerskapshistoriskt har inte Frankrike slutat såhär långt från toppen sedan OS 1988 dit de inte lyckades kvalificera sig. Let that sink in.

Generationsväxlingen slår hårt mot Frankrike och nu blir det oerhört intressant att se vad som händer framöver. Får Didier Dinart fortsatt förtroende? Får vi se Nikola Karabatic något mer i landslaget? Och vilka unga spelare tar nu på riktigt ansvar i ett framtida landslag?

För Norges del innebär det nu gruppfinal mot Portugal på tisdag där det avgörs hur poängen fördelas lagen mellan till huvudrundan.

Återstående matcher i grupp D:

Bosnien-Hercegovina – Frankrike

Portugal – Norge