Frändesjö inför Norge: ”Finns mer att hämta”

Viaplays Martin Frändesjö ger dig analysen inför Tyskland – Sverige.

Sändningstider 25 januari:
15.25, Viaplay/V Sport Extra: Polen–Spanien
17.55, Viaplay/TV10: Tyskland–Ryssland
19.00, Viaplay/TV6: Sverige–Norge

Matchanalys – «Finns mer att hämta»

Ingen Andreas Palicka eller Felix Claar på grund av covid-19. Väldigt trist för Andreas och Felix och tungt för Sverige samt mästerskapet som fortsätter att mista spelare varje dag. Förutsättningarna har därmed kastats om inför detta avgörande.

Norrmännens formkurva går spikrakt uppåt, men det är inte en utomjordisk Sander Sagosen som är drivande, utan det är en lite mer oväntad kvartett. Om vi snackar schackspråk, så har Toft, Överjordet, Barthold och Säverås, omvandlats från springare och löpare till torn. Coach Christian Berge har varit tvungen att matcha bredare i den här turneringen, ansvaret fördelats på fler spelare och helt plötsligt är alla involverade. Denna ansvarsfördelningen har vi inte sett tidigare, men nu känns helt plötsligt naturligt. Norge blir en svår nöt att knäcka.

Men Sverige har tagit sig hit, till en avgörande match om en semifinalplats, utan att alla delar har varit på plats samtidigt. Det är också en styrka. Som vanligt blir försvars- och målvaktsspelet det som kommer att avgöra utgången. Detta har båda lagen haft på plats. Båda lagen vill kontra, men samtidigt är båda lagen väldigt bra i sina hemlöp. Då kokas det ned till anfallsspelet. Här har Norge allt på plats utan att Sagosen glänst som han brukar. Sverige har spelat bra framåt, men känslan är att det finns mer att hämta, och som förmodligen måste mejslas fram i just denna matchen.

Matchvinnarna – «Pådrivaren är tillbaka»

Thulin/Johannesson, det svenska målvaktsparet, får den delikata uppgiften i afton att agera huvudrollsinnehavare. Spelar de på topp som de har gjort tidigare under turneringen, ja då har Sverige en god chans till seger. Som alltid mår våra målvakter som bäst när försvaret är fullt påkopplat. Därför känns det bra att Max Darj är tillbaka, det ger laget en extra dimension. Max är inte bara en otrolig försvarsspelare, utan även en pådrivare av rang.

Frågetecknet – «Tung belastning»

Harald Reinkind har inte många övermän när det kommer till genombrott. Han spelar på högernio och kommer möta Jim Gottfridsson i svenska försvarsspelet. Dessa två har stött på varandra åtskilliga gånger i tyska Bundesliga, och det har Gotte med sig in i denna duell. Reinkind är en spelare med god fysik och den utnyttjar han ofta i sina genombrott. För passiv i försvaret, ja då riskerar man bli mer eller mindre överkörd. Här gäller det med andra ord att vara på tårna hela tiden. Detta vet Jim och duellen kommer bli oerhört intressant att följa. Dessutom har Sverige inte med Felix Claar ikväll, vilket kommer lägga ännu mer ansvar och belastning på Jim Gottfridsson i det offensiva spelet.

Största hotet – «Försvarsmuren»

Det norska försvarsspelet fungerar allt bättre. Det är rörligt, de samarbetar bra och är aggressiva i rätt ögonblick. I målet står Bergerud eller Säverås, och de har varit stabila. Detta blir utmaningen i dagens match, hur ska Sverige spela sig förbi denna försvarsmur? Ibland tycker jag att Norge står ganska lågt centralt och då finns det läge att ta skott utifrån, med eller utan växelspel. Norge vet att Hampus Wanne är hysteriskt bra, de kommer att ligga tätt på Hampus och här hoppas jag att Sverige har en plan hur Wanne kan vara med i spelet ändå. I det breda anfallsspelet, har Jim Gottfridsson en stor roll och här gäller det att hushålla med «Gottes» krafter, så han kan vara som bäst när det skall avgöras. Till sist, Albin Lagergren, han har sett bra ut och kommer få en stor och viktig roll.

Tips i procent – «Norge knapp favorit»

Förutsättningarna förändras hela tiden och Covid-19 fortsätter i oförminskad takt, där mer eller mindre alla lag påverkas. Och utan Palicka och Claar, ja då håller jag Norge som knapp favorit i afton. Men jag tror på en jämn match och mitt procentuella tips blir 55-45 i norsk favör. Men sen finns det en psykologisk aspekt också. Norge blir nu, antingen de vill eller inte, favorit i matchen. Kanske innebär detta lite mindre press på Sverige som kan spela lite mer avslappnat. Intressant att se hur detta eventuellt påverkar matchen.