Förutsättningarna inför den kommande VM-lottningen

Sverige i den högst rankade potten. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

Nästa års VM är inte alltför långt borta. Om mindre än ett halvår är det dags att kora världens bästa handbollsnation. Egypten står som arrangör, men hur ser den kommande lottningen ut för Sverige?

Turneringsupplägg

Turneringen består av 32 lag uppdelade i åtta fyrlagsgrupper. De tre bästa lagen i varje grupp går sedan vidare till huvudrundan där de i sin tur delas in i fyra sexlagsgrupper. De två bästa lagen därifrån går sedan vidare till kvartsfinal. Turneringen spelas mellan den 13 till 31 januari 2021.

Lottningen

Den 5 september lottas de 32 lagen in i sina respektive grupper. Från de fyra lottningspotterna dras ett lag från varje pott in i grupperna. Men hur ser det ut för svensk del? Vilken lottningspott är Sverige i och vilka lag kan våra blågula ställas mot?

Sverige är i den högst rankade potten där lag som Danmark, Spanien och Kroatien bland andra återfinns. Sverige kan alltså inte lottas mot de högst rankade lagen i den första gruppspelsfasen.

I pott två hittar vi:
Egypten, Argentina, Österike, Ungern, Tunisien, Algeriet, Qatar och Vitryssland.

I pott tre hittar vi:
Island, Brasilien, Uruguay, Tjeckien, Frankrike, Sydkorea, Japan och Bahrain.

I pott fyra hittar vi:
Angola, Kap Verde, Marocko, DR Kongo, Polen, Ryssland, kvallag från Sydamerika och kvallag från Nordamerika och Karibien.

Källa: IHF