EXTRA: Sverige klart för VM 2019!

Mikael Appelgren och Sverige kan få fler konkurrenter under VM 2021. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån.

Sveriges herrlandslag är klart för VM 2019 i Danmark/Tyskland. En riktigt bra första halvlek lade grunden till segern som till slut skrevs till 26-20 (14-7) i Kristianstad Arena. 

”Arenan kokar” förkunnade Ola Wenström i Viasatstudion inför matchen i Kristianstad Arena. Kort efter att hällregnet dragit över staden var det dags att höja temperaturen. Och det fanns en upphöjd känsla av fokus från det svenska landslaget. Det personifierades redan direkt när Jerry Tollbring fick sätta det så viktiga förstamålet efter att själv ha basebollräddat bollen från inkast.

Förutom det kollektiva fokuset som hade höjts rejält med snabba omställningar, andravågor, precision och försvar så hette skillnaden Mikael Appelgren.

”Vi har fått några fina räddningar från Äpplet”, sa Andrésson i time outen efter tio minuter. Förbundskaptenen överdrev inte. Mikael Appelgren hade snickrat ihop hela äpplelådan och hade 66% räddningar i första halvlek. Det ledde till att Sverige drog ifrån till ledning 7-1, och där var egentligen matchen avgjord.

Nederländerna kom tillbaka i slutet av första halvlek men kom aldrig riktigt nära. Zacke och Lukas Nilsson och Tollbring var säkra i lägena och Sverige gick till vila med ledning 14-7.

Andra halvleken blev betydligt jämnare. Appelgren fick inte tag på bollarna på samma sätt, Kay Smit var fenomenal för Nederländerna och de 50 tillresta nederländska fansen försökte göra sitt. Men det var lite en sån dag där storlek hade betydelse. 5000 svenska fans överröstade de nederländska och det mer rutinerade svenska laget stod emot de orangea uppstickarna på planen.

Som närmast kom Nederländerna till fem måls marginal, men nära är inte ända där och Sverige kunde spela ut på slutet. Det var knorrar från Tollbring, teknikskott från Markus Olsson som kommit in, och, så fick han göra mål – Albin Lagergren. Avskedsmålet kom först i den 53:e minuten. Men den som väntar på något gott – får se Kristianstad Arena jubelexplodera.

Sverige höll Nederländerna på en Jeppsson-längds avstånd hela vägen och vann till slut med 26-20. Så, det är bara att konstatera: Sverige – EM-silvermedaljören från 2018 – är klara för VM. För 24:e gången. Grattis! Till oss alla.