Eric Johansson: ”Det känns som att jag har hittat rytmen nu”

Eric Johansson. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

Eric Johansson fick mycket speltid och hade ännu en lyckad afton i Scandinavium när Sverige besegrade Ungern i huvudrundans första omgång. Sex mål blev det och ett framgångsrikt samspel med Albin Lagergren. 

Det blev elva mål för Eric Johansson i rekordmatchen mot Uruguay (som slutade 47–12) i förrgår. Mot Ungern fick han fortsatt förtroende och massor av speltid. Det är en nöjd vänsternia som möter upp efter matchen.

– Det känns jättebra. Ungern är ett väldigt bra lag och jag tycker att vi spelar bra från start och gör det vi har kommit fram till. Vi spelar väldigt bra bakåt och trycker i vårt anfallsspel, vilket gör att vi leder med några bollar i halvtid. Sedan fortsätter vi bara på samma väg och spelar väldigt bra handboll, säger han.

Du firade ditt första mål och visade lite extra mycket med kroppsspråket, är du inne i turneringen på allvar nu?

– Ja men det känns bättre nu. Det känns som att jag har hittat rytmen mer nu än vad jag kanske hade i de första två matcherna. Så det är skönt att man har hittat tillbaka lite grann.

Du spelade mycket i anfallen och bytte en del med Jonathan Carlsbogård. Var det planerat?

– Det var inget vi hade bestämt. ”Jonte” behövde vila och då passar det bra att jag kommer in i anfall. Sedan om jag inte hinner byta kan jag ju spela trea också, så det funkar smidigt om han blir lite trött.

”Kommer bli en otroligt tuff match”

Med Johansson i form har Sverige en ny dimension i anfallsspelet, vilket märktes när han gick upp för skott och varvade mellan att drämma in bollen i mål och att frispela en framrusande Lagergren. Johanssons formkurva pekar uppåt och självförtroendet verkar vara på uppgång efter skadan han ådrog sig några veckor före VM.

– Det är klart att det gör mycket. Det är alltid skönt för en niometare att få in de där skotten som man vill ha, så att det stärker ens självförtroende, säger han och blickar framåt mot den kommande matchen mot Island:

– Vi vet att det kommer att bli en otroligt tuff match. De har väldigt bra spelare som spelar i väldigt bra klubbar, så vi måste spela som vi gjorde i dag och kanske lite bättre för att slå dem.

Sverige spelar mot Island i Scandinavium på fredag klockan 20:30. Matchen sänds i TV6.