EM-kvalet närmar sig avgörande – guide i matchmyllret

Foto (arkiv): Ludvig Thunman/Bildbyrån.

En spännande matchkväll stundar i EM-kvalet. Hittills har tre lag låtit resultaten tala och nått mästerskapet. Inom kort kommer betydligt fler jubel höras från när och fjärran i Europa.

Arrangörsländerna Sverige, Norge och Österrike, kvalets segermaskiner Tyskland, Kroatien och Slovenien plus Spanien som regerande mästare är redan klara.

Övriga länder slåss om 17 kvarvarande biljetter och får hoppas på att säkra första- eller andraplatsen, alternativt vara bland de fyra bästa treorna för att gå vidare.

Så här är läget i varje kvalgrupp inför den återstående veckan med dubbelomgång:

Grupp 1 – Tyskland redan klart. Israel har andraplatsen med fyra poäng men Polens två pinnar räcker ändå till vinnarhålet. Vinst mot Kosovo och större segersiffror än 25–24 mot Israel skickar Polen direkt till januarimästerskapet.
Omgång 5/6
Onsdag 18.45 Israel–Tyskland
Onsdag 20.00 Kosovo–Polen

Grupp 2 – Kroatien redan klart. Schweiz (6p) behöver en poäng på upploppet för att säkra direktplatsen. Serbien (2p) hänger på en skör tråd men kan spurta för stark tredjeplats.
Omgång 5/6
Onsdag 18.15 Schweiz–Kroatien
Onsdag 20.00 Belgien—Serbien

Grupp 3 – Helt öppet, till och med jumbon Grekland har hoppet kvar med två poäng. Island och Nordmakedonien har båda fem poäng och chans att avfärda den undre halvan från EM med var sin dubbelseger till sist.
Omgång 5/6
Onsdag 18.00 Turkiet–Nordmakedonien
Onsdag 19.00 Grekland–Island

Grupp 4 – Slovenien redan klart. Lettland behöver ett kryss på två försök för att hålla undan för Nederländerna. Skulle inbördes möte bli skiljelinje har Lettland med sig fyra plusmål från den första matchen mot de orangea.
Omgång 5/6
Onsdag 18.40 Lettland–Slovenien
Torsdag 18.30 Estland–Nederländerna

Grupp 5 – Matchboll för Bosnien och Tjeckien i onsdagsmatcherna, båda går till EM vid seger. Vitrysslands replik måste komma borta mot Bosnien för att hänga på tätduon.
Omgång 5/6
Onsdag 17.05 Finland–Tjeckien
Onsdag 20.00 Bosnien–Vitryssland

Grupp 6 – Frankrike och Portugal (6p) har matchat färdigt mot varandra och behöver bara ströpoäng för att avfärda Rumänien och Litauen (2p) under direktstrecket.
Omgång 5/6
Torsdag 17.00 Rumänien–Portugal
Torsdag 18.00 Litauen–Frankrike

Grupp 7 – Italien såg sin sista möjlighet i skrällen mot numera eliminerade Slovakien. Upp till Ungern och Ryssland ska det logiskt sett skilja en del i spelkvalitet, Italien lär dessutom behöva vinna båda matcherna mot topplagen för att komma ifråga för en slutlig stjärnsmäll.
Omgång 5/6
Onsdag 18.00 Slovakien–Ungern
Torsdag 18.45 Italien–Ryssland

Grupp 8 – Ukraina och Danmark (6p) gör upp om den ena direktplatsen sinsemellan onsdag kväll. Rödvit seger ger extra bränsle till Montenegro (3p) som i det minsta har triumfen över Danmark som språngbräda för att nå EM som grupptrea.
Omgång 5/6
Onsdag 18.00 Ukraina–Danmark
Torsdag 19.30 Färöarna–Montenegro

Källa: Eurohandball.

Samtliga matcher sänds direkt i EHFTV – botanisera bland länkarna på Handbollskanalen Live >>