Drömstarten räckte för Norge – sjätte raka segern

Christian O'Sullivan. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Norge rivstartade mot Island upp till 7–0 och avgjorde matchen redan där. Segersiffrorna skrevs till 31–28 – semifinalchansen är därmed borta för Island medan det ska mycket till för att Norge inte ska ta sig till Stockholm.

Det var full fart direkt på Norge och efter sju minuter var ställningen 7–0. Island såg närmast chockskadat ut och fick varken stopp bakåt eller till något vägvinnande anfallsspel. Torbjörn Bergerud, som var så lyckosam mot Sverige, fortsatte att briljera mot Island.

Norge gick alltså fram till 7–0 innan Island gjorde sitt första mål för kvällen. Strax innan hade Viktor Hallgrimsson kommit in i mål och räddat Sander Sagosens straff, bara för att få se världsstjärnan ta hand om sin egen retur.

Efter 14 minuter tog Island sin andra timeout. Den första fick helt enkelt inte önskad effekt och ställningen när Gudmundsson tog sin andra var 11–3 till Norge. Efter den timeouten började Island så sakteliga att ta sig in matchen, samtidigt som Norge gick ner i intensitet.

Ett gäng som inte gick ner i intensitet var de isländska fansen. Trots stort underläge och stundstals ett utspelat lag fortsatte de att överrösta de norska fansen matchen igenom. Väldigt imponerande. Kanske var det också därför Halgrimsson på nytt räddade en straff, den här gången när Magnus Jöndal försökte överlista honom.

Island spelade jämnt med Norge under den andra halvan av första halvlek, men det var naturligtvis alldeles för sent att vakna mot ett så pass bra lag som Norge.

Island gav naturligtvis inte upp i den andra halvleken, det vore inte särskilt isländskt att göra det, men Norge är det överlägset bästa laget i den här gruppen och det fick Island känna på. Men det krävdes verkligen att Norge fortsatte att vara på plats inställningsmässigt, för det var onekligen Island. Framförallt var det Olafur Gudmundsson och supertalangerna Haukur Thrastarson och nämnde Hallgrimsson som imponerade för Island.

Till slut löste Norge det ändå, men inte helt utan problem mot ett tappert kämpande Island. Men semifinalklart är Norge inte, även om det ser väldigt ljust ut. Island däremot är utslaget inför morgondagens avslutande match mot Sverige.