Dika Mem – det stora hotet mot svensk VM-final

Dika Mem, Frankrike. Foto: Bildbyrån

Få lag har så många världsspelare som Frankrike och tidernas kanske bästa handbollsspelare finns dessutom i laget. Men allra bäst just nu, och definitivt det största hotet mot att Sverige spelar VM-final på söndag, är Dika Mem, enligt många världens bästa handbollsspelare. 

Han har varit en bärande spelare för Frankrike och klubblaget Barcelona under hur många år som helst. Ändå är han bara 25 år gammal. Dika Mem är av många ansedd vara världens bästa handbollspelare, men en som inte håller med om det är Eric Johansson.

– Det är Jim Gottfridsson som är världens bästa spelare, säger vänsternian till Handbollskanalen.

– Men Mem har allting. Han håller alltid så bra avstånd, han är explosiv, han är stark och han hoppar högt. Det gäller att man försöker vara uppe på honom tidigt och irritera honom så mycket som möjligt.

Mem började spela handboll som 13-åring och och bara sex år senare lockades han över till Barcelona på ett stort kontrakt. Kort därefter ansågs han vara en av världens allra bästa spelare. Utvecklingen har fortsatt spikrakt uppåt och det senaste året har diskussionerna om vem som egentligen är bäst i världen kretsat kring framförallt honom och Jim Gottfridsson.

Han har redan vunnit två mästerskapsguld med sitt Frankrike: VM 2017 på hemmaplan och OS i Tokyo 2021. Men han har också varit med och blivit utslagen mot Sverige två gånger: VM 2021 och EM 2021. Nu jagar Mem och Frankrike revansch mot Sverige. Och de svenska spelarna är så klart väldigt medvetna om vem de framförallt måste se upp med i kvällens match.

– Han är stor, fysisk och explosiv samtidigt som han är extremt snabb och atletisk. Dessutom skjuter han jättebra och har väldigt många spetskompetenser som gör honom till en av de bästa i världen, säger Linus Persson.

21.00: Sverige – Frankrike, Tele2 (TV6 & Viaplay)