Danmark klara för EM – men det kunde ha gått illa

Danmark är klara för EM 2022. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Danmark, Nordmakedonien och Ryssland är klara för Europamästerskapen 2022. Det stod klart efter gårdagens resultat, där Danmark ett tag var illa ute mot Schweiz.

Om vi börjar med Ryssland säkrade de sitt avancemang efter en avslappnad seger mot Färöarna med 31-24. Ukraina och Tjeckien slåss om andraplatsen i den gruppen. I Danmark och Nordmakedoniens grupp gjorde de sistnämnda vad som krävdes i Finland och vann med 27-22.

För Danmark såg vägen mot EM skakigare ut. Med sex poäng inför matchen, lika många som Nordmakedonien, hade Danmark fem mål i inbördes möten att gå på mot trean Schweiz, som låg på fyra poäng.

Men schweizarna anförda av den evigt unge magikern Andy Schmid (12 mål igår) på mittnio kopplade greppet mot Danmark – där tränaren Nikolaj Jacobsen missade matchen på grund av en knäoperation samtidigt som Mikkel Hansen och Niklas Landin hade ställts över av förbundskaptenen.

I mitten av första halvlek hade Schweiz så skapat sig det där femmålsöverläget med ledning 9-4. I andra halvlek hade femmålsledningen sjunkit till tre mål och i mitten av halvleken var danskarna ikapp igen tack varje Mads Mensah och Mathias Gidsel på niometer och säkra kanterna Magnus Landin Jacobsen och Emil Jakobsen.

Danmark kunde sen vinna matchen med uddamålet 30-29 och VM-guldmedaljörerna är därmed klara för EM 2022.

Kvällens kvalmatcher:
14:00 Grekland – Serbien
16:10 Bosnien-Hercegovica – Tyskland
18:00 Litauen – Island
18:00 Turkiet – Nederländerna
18:15 Norge – Lettland
18:30 Estland – Österrike
19:00 Israel – Portugal
19:00 Italien – Belarus
20:00 Polen – Slovenien
Matcher visas på EHFTV