Claar: ”Bra att de inte känner till mina finter”

Felix Claar. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

I Sverige känner alla till Felix Claars styrkor – men hur är det egentligen i resten av världen? 24-åringen har imponerat under sina VM-inhopp och lurat försvarare gång på gång, bland annat med sin patenterade stegisättning.

– Jag tror inte att lagen vi har mött har sett mig särskilt mycket. Det är bra att de inte känner till mina finter, säger Felix Claar till Handbollskanalen.

Stegisättningen är ett av Felix Claars starkaste vapen – ett vapen han har fått bra utdelning på så här långt under VM. Men på frågan om hur mycket tid han lagt på finten har han inget tydligt svar.

– Jag har nog inte tränat mer på den finten än när det är spel på träning.

Det som däremot har varit tydligt under VM är Felix Claars roll i det svenska laget. Aalborg-spelaren har kommit in och främst avlastat Jim Gottfridsson på vänsternio, en roll han verkar trivas med.

– Jag är alltid redo. Jim styr mycket i vårt spel och när jag kommer in ska jag göra min grej. Gå på mål och sätta upp andra i lägen. Och kunna spela både försvar och anfall.

Just försvarsspelet är något han själv känner att han utvecklat sedan flytten från Alingsås HK till danska mästarlaget Aalborg Håndbold. Claar har gjort flera fina matcher i Champions League under hösten.

– Det var en perfekt flytt för mig och givetvis utvecklas man av att möta de bästa spelarna i Champions League. Där lär man sig saker hela tiden. Något jag verkligen utvecklat det senaste året, även i AHK, är mitt försvarsspel.

– Man blir utsatt för andra situationer när man möter de bästa spelarna.

Försvarsspel i all ära, men där Claar bidragit mest under VM har varit i det offensiva spelet. Sverige har verkligen fått till bredden i sitt spel och gjort mål från i princip alla positioner.

– Det är viktigt och något vi pratar jättemycket om, just att få till bredden. Vi har kanske inte dunderskyttarna från niometer så vi behöver dra isär och spela bredvid istället för att försöka skjuta rätt över försvaret, säger han.

– Vi har ju gjort otroligt mycket kontringsmål och även om vi vet att det inte kommer att bli lika många kontringsmål som vi gjort i de två första matcherna så är det otroligt viktigt för oss att få med vår kontringsfas.

Ikväll väntar match mot Egypten – den överlägset tuffaste utmaningen så här långt för Sverige.

– För att vinna mot Egypten måste vi få till vårt försvarsspel och få de enkla kontringsmålen. Få till försvarsspelet och springa så mycket vi kan – det blir nyckeln, avslutar Felix Claar.