”Bengan” hyllades under VM-genrep i Halmstad

Jonathan Carlsbogård. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN.

På torsdag är det dags för VM-premiär mot Brasilien i Göteborg. Sverige genrepade mot Serbien i Halmstad under måndagskvällen och föll med 28–30. Landskampen var också en hyllningsmatch till Bengt ”Bengan” Johansson.

Hyllningsmatchen till den förre förbundskaptenen Bengt Johansson blev en känslosam tillställning. De svenska spelarna hade ”Bengan” på sina tröjor i stället för efternamnen och 3880 åskådare (nytt publikrekord i Halmstad arena) hyllade den legendariska tränaren som gick bort i våras.

”Det ska vara en fest att gå på handboll”, skrev ”Bengan” i det avslutande kapitlet om handbollens framtid i boken Medaljer och Gurkburkar. Där förutspår han också att handbollen kommer att bli snabbare och mer kontringsbetonad. Det är en utveckling som det svenska landslaget i allra högsta grad är med och driver.

I fredagens träningsmatch mot Serbien var det kanske främst kantspelet som rönte framgångar. När lagen möttes igen var det VM-genrep som gällde och sista chansen att putsa på detaljerna inför mästerskapet på hemmaplan.

Tappade överläge

Mikael Appelgren var tillbaka i målet efter sitt långa skadeuppehåll och han stod för några fina räddningar. Det samma gällde Vladimir Cupara i det serbiska målet. Felix Claars knorr till 8–8 var höjdpunkten i den första halvleken, som var jämn men präglades av en del misstag och ett ganska avvaktande spel.

Sverige ökade trycket något i den andra halvleken. Lucas Pellas kom in och visade att han är i strålande form (inte minst från sju meter). Samspelet mellan Jim Gottfridsson och Max Darj var glimtvis lysande, men Serbien kom tillbaka efter att Sverige skaffat sig ett litet försprång. Med flera av de svenska förstavalen på bänken under slutminuterna kunde Serbien vinna med två bollar.

Det finns en hel del att förbättra inför torsdag. Det mest positiva var kanske att inga spelare drog på sig några allvarliga skador.

(Uppdatering: Det är fortfarande oklart hur illa det är med axelskadan som Oscar Bergendahl ådrog sig i den första halvleken).

Sverige–Serbien 28–30 (13–12)

Sverige: Lucas Pellas 5, Max Darj 3, Jim Gottfridsson 3, Eric Johansson 3, Felix Claar 3, Hampus Wanne 2, Lukas Sandell 2, Daniel Pettersson 2, Fredric Pettersson 2, Linus Persson 2, Jonathan Carlsbogård.
Serbien: Bogdan Radivojevic 5, Lazar Kukic 5, Vukasin Vorkapic 4, Nemanja Ilic 4, Petar Djordjic 4, Mijajlo Marsenic 2, Ivan Popovic 2, Predrag Vejin 2, Uros Borzas, Marko Milosavljevic.