Bekräftat: OS 2020 i Tokyo skjuts upp till 2021

Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Det som det ryktas om länge bekräftas nu – OS 2020 i Tokyo skjuts upp till 2021, det skriver Internationella Olympiska Kommittén (IOK) i ett pressmeddelande.

Häromdagen började det komma uppgifter om att OS definitivt kommer att skjutas upp, trots att Japan länge verkade angelägna om att fortfarande anordna spelen i sommar. Men nu kom alltså beslutet från IOK och deras ordförande Thomas Bach i samråd med Japans premiärminister Shinzo Abe.

– Jag föreslog en framflyttning av OS på runt ett år, och ordförande Bach svarade med att han var 100 procent överens, sade Shinzo Abe till reportrar efter mötet enligt TT.

På sin hemsida skriver IOK att spelen kommer att skjutas upp till efter 2020, men inte till senare än sommaren 2021. Däremot kommer namnet OS Tokyo 2020 fortfarande att användas, även fast spelen flyttas till 2021.

Det är oklart hur uppskjutningen kommer att påverka Sveriges landslags OS-kval. Tanken var att herrarna skulle spela i Berlin den 17-19 april utan publik och att damerna skulle kvala på ännu obestämt datum i juni.