Arnesson är redo för stor roll: ”Alltid haft en stor roll i mina klubblag”

Linus Arnesson. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Det mest naturliga valet att spela som mittnia istället för Jim Gottfridsson är Linus Arnesson. Bergischer-spelaren har imponerat hela säsongen i Bundesliga och ser fram emot att få ta mer ansvar även i landslaget. – Jag har alltid haft en stor roll i mina klubblag. Nu blir det lite extra i landslaget, men jag är ändå van vid det och det ska bli jäkligt roligt, säger Linus Arnesson till Handbollskanalen.se.

Jim Gottfridsson blev framröstad till MVP i EM senast och det finns nog ingen som tror att det inte blir ett avbräck för Sverige att ”Gotte” inte kan vara med. Som tur är för svensk del finns det fler spelare som är redo att ta större plats när Flensburg-spelaren inte kan vara med. Linus Arnesson är en av de spelarna.

– Det är bara att vara beredd. Det är inget jättenytt för mig, jag är redo och ser fram emot det, säger han hur lugnt som helst, men lider så klart med mittnio-kollegan Gottfridsson.

– Det är jäkligt synd för Jim och för oss, det är ändå en ledare som försvinner.

Du har fått en del speltid under mästerskapet, vad betyder det nu när du lär få en betydligt större roll?

– Det är klart att det känns bättre än om jag hade suttit fullt ut. Jag har ändå fått känna på det och få upp lite puls, det hjälper, säger Arnesson, som tänker bidra med samma saker som han brukar göra.

– Vi får så klart diskutera och se hur matcherna ser ut, men jag kommer att gå på mål och fördela boll. Det är inga konstigheter.

På de fem matcher som Sverige har spelat har mittnian bidragit med fyra mål på sex avslut. Självkritisk som han är verkar han knappast vara nöjd med det.

– Min prestation har inte varit något speciellt. Jag drog på mig ett dåligt rött kort och en onödig tvåa. Annars finns det inte mycket bra och inte mycket dåligt heller.

Du kom in i ett tufft läge mot Ungern när hela laget var märkbart påverkat av det som hände ”Gotte”, hur var det?

– Det var en bra period där men sen blev det lite skakigt kanske. Men det var bra att vi redde ut den situationen också och att vi kunde vinna med tre mål. Det speglade kanske inte matchen, men vi vann även om det såg ut som det gjorde på slutet.

Att alla svenska supportrar är oroliga över att Jim Gottfridsson inte kan vara med är fullt förståeligt. Men ingen behöver vara orolig över hur Linus Arnesson kommer att prestera. Mittnian har levererat under hela säsongen i Bergischer och har som belöning blivit framröstad till ligans All Star-team.

– Det är jätteroligt så klart att vara framröstad där. Vi som lag hade en dipp där vi förlorade tre matcher i rad, men vi är fortfarande högt i tabellen och har skitroligt som nykomling.

Om man tittar enbart på de svenska spelarna i Bundesliga så är du den som har gjort näst flest mål bakom Niclas Ekberg och näst flest assist bakom Albin Lagergren, vad säger det om dig och din roll?

– Det säger att jag har en stor roll i Bergischer och jag får ta stort ansvar. Jag tycker att det är roligt att ta mycket ansvar och jag har kommit in i det på ett bra sätt.

Hur är det med självförtroendet efter den fina höstsäsong du har gjort?

– Det är inget fel på det, jag vet vad jag kan. Det gäller bara att komma in i matcherna rätt, att gå i med bra självförtroende och hög fart.

I Köpenhamn hade Sverige ett stundtals ett magiskt publikstöd av de svenska fansen. I Herning kommer det så klart inte att vara lika mycket svenskar på plats.

– Vi kanske blev bortskämda i Köpenhamn, det var det coolaste jag har varit med om på handbollsplanen. Men det är så viktiga matcher nu så man kommer att gå in i bubblan oavsett. Och det kommer att bli häftigt att spela inför 13,000 danskar – man behöver inte alltid sina egna fans för att det ska vara coolt, avslutar Linus Arnesson.