Appelgren om att bli bäst i världen: ”Känner att jag är med bland de bästa”

Mikael Appelgren. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Mikael Appelgren har imponerat rejält de senaste åren och rankas numera som en av världens bästa målvakter. Med ett fint världsmästerskap för Sverige kan Uddevalla-sonen gå upp som etta i världen, men det är inte något han själv funderar på. – Det är inte jag som bestämmer vem som är bäst, men klart att det är kul att bli uppskattad. Jag känner att jag är med bland de bästa, säger Mikael Appelgren till Handbollskanalen.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Det har varit några fina år för Mikael Appelgren sedan han flyttade från MT Melsungen till Rhein-Neckar Löwen inför säsongen 2015–2016. Målvakten har vunnit två tyska ligaguld, ett cupguld och dessutom tagit EM-silver med Sverige. Det har heller inte saknats personliga utmärkelser, eller vad sägs om årets svenska herrspelare 2016–17 eller årets målvakt i Bundesliga 2017–18. Inte konstigt då att GF Kroppskultur-produkten rankas som en av världens absolut bästa på sin position.

– Det är inte jag som bestämmer vem som är bäst, men klart att det är kul att bli uppskattad. Jag försöker att fokusera på nuet och inte tänka på procent eller hur många bollar jag behöver rädda, säger Mikael Appelgren.

– Skulle det bli så att jag rankas som världens bästa efter säsongen blir jag så klart väldigt glad och stolt.

Men du måste själv känna att du är med i toppen?

– Jag känner att jag har kommit upp i nivå de senaste åren och att jag är med bland de bästa i och med att jag har varit med och vunnit tyska ligan och så. Det är jätteskoj eftersom min väg dit gör att jag känner att jag på något sätt har förtjänat det.

Vilka målvakter tycker du är bäst i världen?

– Gonzalo Pérez de Vargas är en fantastiskt bra målvakt just nu. Arpad Sterbik har sina höjder även om han är äldre nu och inte så bra lika ofta. Andreas Palicka är också väldigt duktig och de danska målvakterna likaså. Det ska bli kul att följa målvaktsduellen här i mästerskapet.

Det är det säkert fler som känner – och Sverige går in i VM som en av favoriterna, mycket tack vare ett målvaktspar i världsklass. Förväntningarna utifrån har höjts på det svenska laget, men även inifrån laget är förväntningar högre.

– Vi har känt den känslan sedan vi gjorde ett bra VM i Frankrike och så med EM-silvret senast så ser folk utifrån men även vi själva oss som en konkurrent i toppen som ska vara med och slåss om medaljer.

– Men det vi lärde oss senast är att fokusera på en match i taget. Det blev en snöplig förlust mot Island där vi trodde att det var klart, men vi måste fokusera på den uppgift vi har framför oss.

VM i Danmark blir Mikael Appelgrens femte mästerskap och med det är han en av de mer rutinerade spelarna i det svenska laget.

– Jag var ju med i EM 2016 och OS samma år så jag har varit med ett tag, men då var jag inte så delaktig som jag är nu. Det här blir mitt tredje mästerskap med större ansvar, säger Appelgren, som gjort sig känd som en riktig glädjespridare i det svenska laget.

– Min personlighet är väl så att jag försöker skämta och skoja till det. Samtidigt hoppas jag att många känner att de kan anförtro sig till mig om de tycker att något är jobbigt. Jag är ju som sagt en av de mer rutinerade nuförtiden, så jag hoppas kunna förmedla den sidan också.

Att Mikael Appelgren är omtyckt även i RNL råder det inga tvivel om. Nyligen belönades 29-åringen med ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2023. Då är ”Äpplet” 33 år gammal.

– Då kan jag gå i pension sen, säger han och skrattar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here