Apelgren: ”Som att ro i kvicksand”

Michael Apelgren. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Sveriges assisterande förbundskapten Michael Apelgren summerade VM-premiären mot Brasilien.

Det blev svensk seger i VM-premiären och känslan efter att ha sovit på saken är att det inte var så illa ändå. En 8-målsseger hade nog de flesta tagit på förhand.

Så vad tänkte då Michael Apelgren efter matchen? Vi fångade upp han i mixade zonen.

– En fantastisk känsla för alla. Det var lite som att ro i kvicksand ett tag när deras målvakt var så duktig och så är det ett lag som är sådär lite bökigt att spela mot framåt.

– Men väldigt bra, vi har tryckt på försvarsspel och sen var det härligt att Palicka fick visa att när vi väl är igång så är det här hans arena. Så det var många svar som var viktiga för oss idag.

– Han har visat så många gånger att han har en skalle som är utöver det vanliga och det tycker jag han visar idag igen. Det var viktigt för oss idag för det var lite bökigt framåt för oss idag i perioder och vi bommade egna chanser.

Hur får man igång ett lag när det går trögt och tempot inte går upp?

– Det är det som jag är lite nöjd med idag. Vi hade sett träningsmatcher innan där de hade dragit ner väldigt mycket på tempot och vi visste att de skulle spela långa anfall. Och vi visste att deras målvakt har varit väldigt bra.

– Det såg exakt ut såhär när de mötte Norge för några dagar sen. Det var typ lika i paus där med så man visste att det skulle bli en tungrodd match. Men till slut vinner vi med åtta mål på hemmaplan och får till försvaret så det är vi väldigt nöjda med.

Är det lätt att bli stressad?

– Det kändes som att vi var trygga. Men det är klart att det alltid finns där, förväntningarna är höga, inte minst från oss själva vilket vi processat och snackat mycket om. Men det är klart, vi är inte mer än människor och känner de känslorna. Så det är klart att känslorna var där men jag tycker vi hanterade dem på ett bra sätt.

– Det visar bara att det är Handbolls-VM och även om det är nationer som inte heter Danmark och Spanien så spelar de här gubbarna också i Barcelona och Melsungen och stora klubbar så man får inte glömma bort att det är bra gubbar vi möter.

Var det bra att få slita lite i premiären och känna lite nerv men sen också få det förlösande och springa ifrån och få festen?

– Jag vill ju att vi ska spela perfekt hela tiden. En VM-turnering är lång och det gäller att få den där berömda stigningen i turneringen. Det är oftast de lagen som lyckas gå hela vägen till slut. Så om man tänker drömmigt så var det väl perfekt då men då måste vi fortsätta bli bättre och göra bättre matcher. Och hela tiden förbättra småsaker så får man väl hoppas.