Andrésson inför Island: ”Jättehäftigt att vara här”

Foto: S Pillaud
Kristján Andrésson. Foto: S Pillaud

Senast det svenska herrlandslaget spelade en mästerskapsmatch i Splits Spaladium Arena var 2009. Då förlorade Sverige mot Kroatien. Imorgon ska Sverige försöka vinna mot Island.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Jonas Larholm och Dalibor Doder var lagets bästa målskyttar i förlustmatchen då. Ola Lindgren och Staffan Olsson var inne på sitt andra år som förbundskaptener och i Elitserien gjorde Kristján Andrésson sin andra säsong som tränare för Guif.
Snabbspola till nutid och Kristján Andrésson står som Sveriges förbundskapten i Split.

– Det är jättekul och jättehäftigt att vara här, det är många intryck, säger Andrésson.

I sitt första EM-slutspel ställs förbundskaptenen mot Island. Kristján Andrésson, som är född i Eskilstuna, har båda sina föräldrar från Island. Han representerade även landet 13 gånger, dels i OS 2004.

– Jag tror jag hade fem minuters speltid mot Ryssland i OS. Jag fick i väg ett skott mot Lavrov som han räddade, sammanfattade Kristján Andrésson sin OS-insats för Sveriges Radio.

Dagens Island kommer till EM med en solid trupp smyckad av världsstjärnor som Aron Pálmarsson och Guðjón Valur Sigurðsson. En halvt annan trupp än de som Sverige mötte i oktober förra året.

– Det fattades en handfull spelare från båda lagen senast vi möttes, så det är inget som vi tar med oss så mycket ifrån. Det kommer att synas, att det är andra spelare som ska ta besluten här. Men det vi tog med oss från den matchen är väl deras 7 mot 6-spel som de använde. Fast när de spelade mot tyskarna nu i träningsmatch så spelade de en annan typ av 7 mot 6, så vi får se, säger Andrésson.

Vad kan Island såra Sverige med?

– De är väldigt duktiga på att ställa om från försvar till kontring. Det är deras absolut starkaste sida, där har dem väldigt många skickliga spelare. Sen är det duktiga halvdistansspelare som är bra på genombrott och spela in på mittsex.

Det blir alltså upp till Sverige att få stopp på de snabba omställningar och att inte ge för mycket tid och yta till Islands kreatörer. Lyckas de med det kan det bli svensk seger, och en tuff isländsk inledning.

Hur skulle det kännas att skicka Island ur ett EM?

– Jag tänker inte så. Jag tänker att vi ska vinna med Sverige. Sen vad det får för konsekvenser för Island har jag inte riktigt med mig nu. Det viktigaste är att vi fokuserar på vårt jobb och gör det bra.

Matchen startar 18:15 imorgon, fredag, och sänds på TV3 och Viaplay.

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here