VM-special: Frändesjös förstasexa – De sex bästa lagen inför huvudrundan

NENT Groups handbollsexpert Martin Frändesjö är på plats i Japan och bevakar VM på TV6 och Viaplay. Han kommer även att leverera analyser på Handbollskanalen i form av förstasexor där han rankar sex heta ämnen samt placerar något/någon som förtjänar det på ”bänken”.

1. Spanien

Kändes lite lurigt inför turneringen, med tanke på att de misslyckades totalt i EM senast och var förmodligen väldigt revanchsugna när mästerskapet startade för en dryg vecka sedan. Coach Carlos Viver, 56 år, som tillträdde 2017, håller på med en generationsväxling och nu har den slagit igenom fullt ut.

De spelar ju en handboll som är väldigt besvärlig om man inte är riktigt på tårna den dagen. Individuell, nyckfull och med mycket tempoväxlingar. Skjuter nästan ingenting från nio meter utan spelar och spelar, där motståndarförsvaret måste ha ett stort tålamod. De har ju Pena och Barbosa, spelare som har peakat, men som ändå är väldigt viktiga idag.

Vad gäller det spanska försvarsspelet, så är det spanska sättet lite speciellt, med blindside, interceptions, stora hål som plötsligt försvinner och är allmänt oförutsägbara. Här måste anfallande lag se upp hela tiden. Det känns som ett av de jobbigaste lagen att analysera.

I VM så här långt har de spelat en fantastisk handboll där hela laget har varit involverat. Många som tittar på Spanien, tror säkert att det är lite hipp som happ och smuggelhandboll och så vidare. Men min känsla är att det är få system i världen som hänger ihop så bra.

Detta är min guldkandidat och laget att slå framöver.

2. Nederländerna

Spelar en handboll med hög fart hela tiden, måste dock ha målvakter och de har de ju haft de senaste åren. Har fyllt på lite nytt och har en bra återväxt. Jobbar med akademivarianter och ligger på internat under vissa perioder. Har många spelare som är ute och spelar i stora klubbar.

I VM kom de tillbaka efter en tung förlust direkt mot Slovenien och är nu en glödhet medaljkandidat. Detta händer alltså när den största stjärnan har slutat i landslaget. Nykke Groot som fick nog av den tunga belastningen, slutade i Gyør och i landslaget, flyttade till danska Odense. Förmodligen förlängde hon sin karriär med några år och kan förhoppningsvis ha ett bra liv efter handbollen.

Kvar på slagfältet finns hennes gamla lagkamrater, storskytten Abbingh, mångkonstnären Polman och Tess Wester i målet. Ny coach har laget också, fransmannen Emmanuel Mayonnade som till vardags tränar framgångsrika Metz, ung men redan med en hel del erfarenhet.

Han har fått en pangstart med laget och nu ligger vägen öppen för en semifinal, minst. Paradoxalt nog när den störste av dem alla har klivit av tåget.

3. Norge

Tänk de lagen som kan sakna ett 4-6 stjärnspelare och ändå vara med hela vägen, det händer bara i Norge. De saknar spelare som kan lösa situationer på egen hand, förutom Oftedal givetvis. Men nya spelare kliver in i strukturen, i en alltid lika naturlig påfyllning, där spelare gått igenom stegen med de regionala träningarna, steg för steg.

Norge har gedigen erfarenhet med att hantera liknande situationer. De är bra på att bädda för att den här typen av spelare som får sitt genombrott. Arntzen, Bakkerud, Waade och Skogrand får betydligt större roller offensivt än tidigare.

De startade turneringen som vanligt, med stora vinster, men i den sista gruppspelsmatchen stötte de på Nederländerna och då tog det stopp, 28-30. Det var den svaga andra halvleken som fällde Norge, i normala fall är de som starkast då, men den här gången blev det precis tvärtom. Nu har Norge gjort sin svaga match och jag tror att det blir som vanligt i fortsättningen. De höjer sig och blir att räkna med till slut, men denna gången blir det «bara» en bronspeng.

4. Ryssland

Har försvar och snabba kontringar som sin största styrka. Vjachireva äger en hel sida, drar isär, söndrar och är besvärlig mest hela tiden för motståndarna. Deras Neagu, men med helt andra strängar.

Som en motståndare uttryckte det: ”du tycker du är på plats, men hon hittar ju luckor som någonstans inte finns, hon uppfinner luckor, man är lite för hög eller lite för låg, och då kommer ett avstämt, jag backar lite eller jag är lite för het, det går inte att hitta avståndet”.

Utöver Vjachireva så har Ryssland nya Frolova, som fick en fullträff mot Sverige, i det första riktiga testet. Väldigt viktigt då hon är ensam mittnia i laget och så bra som hon var i den matchen har hon nog aldrig spelat. Coach Ambros Martin är ju också ny och anses av många som den bäste ledaren just nu. Han jobbar med flera ryska spelare dagligen i ryska Rostov så han kan den ryska skolan bra.

Ryssland är alltid ett potentiellt finallag men denna gången tror jag de hamnar utanför pallen.

5. Danmark

Avslutade gruppspelet på ett utmärkt sätt, först en sexmålsvinst mot Brasilien och därefter slog de ut självaste Frankrike i sista omgången. Stor medvind i Danmark nu och de räds ingen.

Redan innan turneringen så andades det mycket optimism, laget hade få skador och det var stor harmoni. Den största stjärnan är den hetaste målvakten i turneringen, Sandra Toft (fick betyg 7 i danska TV2 av 6 möjliga!). De har en fantastiskt duktig försvarsspelare i Line Haugsted som inte har en enda två minutare så här långt i turneringen, en kvinnlig Magnus Wislander.

Vad gäller målskyttet, så är det väldigt jämt fördelat, även om de största stjärnorna, Anne-Mette Hansen och Stine Jørgensen, är de som Klavs-Bruun Jørgensen förlitar sig mest på.

Jag tror Danmark blir femma, men det kan bli ännu bättre. En outsider nu när main-round inleds.

6. Montenegro

Montenegro gjorde ett ganska bra EM även om placeringen inte blev bra, de var otroligt nära att få en bra mycket högre placering, men små marginaler ville annat. Montenegro har ett ganska litet urval spelare, men de har en ganska bra åldersstruktur, har en 4-5 äldre som har varit med jättelänge och sen några riktigt stora talanger.

De är tillbaka till det hårdföra och bestämma matchbild, samtidigt som Per Johansson har lagt på fart. Den balansen, hur mycket de ska trycka och ändå behålla kraft till försvarsspelet tycker jag de har hittat i detta VM. De har haft en tuff förstarunda, spelat flera jämna matcher och fått med sig två poäng, men det kunde lika gärna varit fyra.

När Montenegro spelar sin bästa handboll, då är de kanske bäst i världen. Men samtidigt kan Montenegro råka ut för brådjup, som inga andra lag är i närheten av. Montenegro är som bäst när de har kniven mot strupen, som sämst när de leder med några bollar och åtta minuter kvar spela.

Despotovic har varit jättebra i denna turneringen, en vass fjärdenia som har växt in i laget. I laget finns ju mängder av profiler som Bulatovic, Radicevic och Raicevic med flera. Jag tror Montenegro har toppchans mot alla tre de ska möta, men kan lika gärna förlora mot Japan på söndag. Man vet aldrig med Montenegro.

Sändningstider, söndag 8/12
07:00, Serbien – Sydkorea, Viaplay
07:00, Slovenien – Brasilien, Viaplay
07:00, Rumänien – Ryssland, TV6 & Viaplay
10:00, Montenegro – Japan, TV6 & Viaplay
10:00, Nederländerna – Tyskland, Viaplay
10:00, Senegal – DR Kongo, Viaplay
12:30, Norge – Danmark, Viaplay
12:30, Spanien – Sverige, TV6 & Viaplay