VM-kvalet igång med fyra fredagsmatcher

Per Johansson. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Det blir en kvalfylld helg, som spiller över i nästa vecka när VM-platserna fördelas. De första duellerna som skickar europeiska nationer till Japan i slutet av året inleds redan fredag kväll.

Totalt spelas nio dubbelmöten, Sverige mot Slovakien är ett av dem med start på lördag.
Fredagens playoff-uppställning ser ut som följer:

Vitryssland–Norge (18.15)
Norges ovana att figurera i avgörande matcher i kvalsammanhang är en av få faktorer som kan ändra på tipsen. Annars talar det mesta för att framgångsmaskinen ska fortsätta återtåget efter ett beskedligt EM i vintras. Trots skador (Veronica Kristiansen) och ett par spelare som stod över (Heidi Løke och Stine Bredal Oftedal) gick Norge på knock mot Sverige i genrepet. Nora Mørk är tillbaka i Norges tjänst. Det mesta talar för att storfavoritn inte lämnar något åt slumpen eller ens till returen på hemmaplan.

Tjeckien–Montenegro (20.10)
Montenegro och Per Johansson står inför en intressant uppgift där inget är givet på förhand. Tjeckien har börjat få smak på mästerskap, slutade åtta förra gången det begav sig i VM och börjar få nyckelspelare och spelmodell på plats i ryggmärgen. Fredag kväll i Most är dock seger ett måste för Tjeckien som rimligtvis tagit med det Montenegro kan och brukar göra med sitt hemmastöd i beräkningarna.

Serbien–Polen (20.15)
Endera landet av Polen och Serbien kommer alltså att missa VM. Ett tänkvärt faktum som de inblandade aktörerna knappast lär begrunda länge. Serbien har nog med funderingarna på bästa möjliga uppställning med Andrea Lekic och Dragana Cvijic borta från kvalkampen. Polen har fått med sig nyckelskytten Karolina Kudlacz-Gloc igen och utjämnar ännu mer av det som tidigare varit fördel Serbien i tävlingsmatcher (vinst i VM 2013 och EM 2018)

Spanien–Island (21.00)
Island slår med all önskvärd tydlighet ur underläge. Låt vara att Spanien tagit ett steg bakåt, från medaljmatcher och ära till att finnas med och utmana på lägre nivå i mästerskapen. Ändå har Spanien funnits där, i de 13 senaste upplagorna av EM och VM. Island syntes senast i genrepet, 24–26 mot Norges rekrytlandslag.

Källa: EHF